Bedia Barak - İstanbul

Vanlı genç aşçı Ali Geyik tarafından hazırlanan “Geleneksel Kürt Mutfağı” kitabı, birbirinden farklı lezzetlerden oluşan, geleneksel Kürt yemekleri ile İstanbul, Küçükçekmece’de bulunan Elit World otelde tanıtıldı.

Ali Geyik'in Kürt mutfak kültürünü birbirinden lezzetli tariflerle anlattığı "Geleneksel Kürt Mutfağı" kitabında yer alan, Otantik ve yöresel tatlarla bezeli, Kürt mutfağının en eski ve ünlü yemeklerinin, bölgenin kalbinden gelen bir aşçının ellerinde unutulmaz lezzetlere dönüştüğü yemek kitabında 120'den fazla özel tarif yer alıyor.

Henüz çocuk yaşlarda aşçılığa başlayan Ali Geyik'in bizzat hazırladığı geleneksel tarifler, yöresel aksesuarlarla bezeli görseller eşliğinde misafirlere sunuldu.

Orta Asya ve İran'ın mutfak kültürü ile Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin geleneksel yemek tariflerinin bir araya gelmesiyle oluşmuş olan Kürt mutfağı, alanında uzmanlaşan ve birçok programda eğitim almış Ali Geyik, kendisine bu damak tatlarını alıştıran annesine hitaben yazdığı Geleneksel Kürt mutfağı kitabının 2. sini çıkarmaya hazırlandığını söyledi.

“VAN’DA DOĞDUM YAŞADIĞIM YÖRENİN MUTFAK KÜLTÜRÜ İLE YOĞRULDUM”

Farklı lezzet arayışını doğduğu Van ilinden başlayarak bütün Orta Asya ve İran'ın mutfak kültürü ile Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne yayıldığını ifade eden Geyik, kitabında ayrıca kendi tariflerinin de yer aldığını söyledi.

Geyik, “Yemek yapmak benim için bir tutkudur. Mutfakta olduğum sürece çok mutlu oluyorum. Her gün yeni tarifler yeni damak lezzetleri buluyorum. Ben 1980 yılında Van’da dünyaya geldim. Yemek yapma tutkum çocukluk yaşlarda başladı. Özellikle yaşadığım yörenin mutfak kültürü ile başladım. Bu araştırma sonra yayıldı. Farklı yemek arayışım çocukken yağ yerine bal kullanarak pişirdiğim ilk yemek olan menemenle kendini belli etti. Mutfak deneyimlerim kalabalık ailem ve iş yerimde ki çalışanlar için hazırladığım büyük sofralarla gelişti. 2010 yılından itibaren çeşitli kurumlardan aşçılık, kalfalık, ustalık, mesleki yeterlilik, sıcak-soğuk pastacılık eğitimleri aldım. Mutfak vizyonumu geliştirerek çorbadan tatlıya kadar birçok farklı yemeği servis sundum. İlk kitabım olan “Geleneksel Kürt Mutfağı” ile ülkemizin zengin mutfak kültürüne ve çok renkli lezzet haritasına katkıda bulunmayı amaçlıyorum” şeklinde konuştu.

“HAYALİMİ GERÇEKLEŞTİRDİM”

Halen Van’da yaşayan Ali Geyik, İstanbul’da tanıtım yapmasının en önemli nedenini kendi damak kültürlerini Batıda tanıtmak olduğunu söyledi.

Geyik, “Bütün Doğu ve Güneydoğu’yu gezerek oralarda yaşayan ninelerimizden, annelerimizden kendi tariflerini aldım. 10 yıldır aşçılık yapıyorum. Aslında bütün lezzet kültürlerin buluştuğu bir kitap yazdım.  Bütün kültürler asırlardır bir arada yaşayıp, bir arada kaynaşmışlar bu nedenle kitabımda bulunan bütün tariflerin Kürt mutfağı olduğunu iddia etmiyorum. Araştırmalarım ve yaptığım yemeklerin çoğunluğu bu bölgelerden oluştuğu için ismini bu şekilde uygun gördük. 2. Kitabım daha kapsamlı olacak. Tarifin yanı sıra yemeklerin tarihçelerini de yazıyorum. Aynı zamanda kendi kültürümüzün de tanıtımını yapmaya çalışıyorum. Şimdi kitabımın isminde bir restoran açıyorum. Mutfakta kendim yemekleri yapacağım. İlk restoranımı kendi memleketim olan Van’da açacağım. Her şeyin başlangıcı olan yer Van’dır. Ben kitabımı Türkçe çıkardım. Bütün herkesin anlaması için. Bundan sonra ki kitabımı hem Türkçe, hem Kürtçe hem de İngilizce çıkaracağım. Bütün kültürlerin kaynaşması için. Ayrıca biz Van’da birde dernek kurduk. Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği. Amacımız Van’ın yemeklerini en uzak illere götürmek, oraların yemeklerini de Van’da getirmek. Bu tarz çalışmalarımız devam ediyor. Farklı illerde ki kültürleri bir araya getirmeyi ve insanları kaynaştırmayı düşünüyoruz. Biz yemek sofrasını sadece karın doyurmak olarak görmüyoruz. İnsanların yemek sofrasında sohbet etmesini, kaynaşmasını istiyoruz buna uygun mekanı açacağız ve dernek olarak da bu çalışmalarımızı devam ettireceğiz” dedi.

“İLK ZAMANLAR MUTFAKTA ERKEĞİN NE İŞİ VAR DİYE GARİPSENDİM”

Mutfağa olan ilgisi ve yemek yapma tutkusundan dolayı Van’da eleştirilere maruz kaldığını söyleyen usta aşçı, hiçbir şey beni mutfaktan uzak tutamadı dedi.

Geyik, “15 yıldır evimizin mutfağı bana aittir. Evlenince de kendi yemeğimi yapmak isterim. Çok eleştiri aldım ama pes etmedim. Mutfak benim dünyam. Büyük bir mutlulukla yemek hazırlıyorum. Biz 15 kardeşiz. Hepimiz ailece çocuklar falan bir araya geldiğimizde 100 kişi oluyoruz. Bu kalabalık ailenin aşçıları da benim. Mutfakta ki malzemeye göre çeşit ve yemek hazırlarım. Mutfağa girdiğim anda günün yorgunluğunu, stresini her şeyi unutuyorum. Kitabımın oluşumunun ilk gününden bu yana bana destek veren başta fotoğrafçımız Füsun Gümeli’ye ve desteklerini esirgemeyen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” şeklinde konuştu.

“VAN’I VE YEMEK KÜLTÜRÜMÜZÜN TANITIMINI YAPAN GENÇ AŞÇIMIZA DESTEK VERİYORUZ”

İstanbul, (VİŞAD) Van İş Adamları Dernek Başkanı Ahmet Fatih Hatunoğlu, yönetim kurulu ve üyeleri de genç aşçı ve yazarı desteklemek için tanıtıma katıldıklarını söylediler.

Başkan Hatunoğlu, “İstanbul Mecidiyeköy’de dernek merkezimiz var. İstanbul’da 100’ün üzerinde üyemiz var. Van’da ve Antalya’da şubelerimiz var. 150 iş adamı ile derneğimizi yürütüyoruz. Vanlı olduğumuz için üyelerimizin yüzde 90 müteahhittir. Genelde inşaat sektöründeler. Bu gün buraya genç aşçımıza destek vermek için geldik. Vanlı hemşerimiz Ali Geyik bir ilki gerçekleştirdi. Güneydoğu ve Doğu lezzetlerini, kültürlerini tanıtsa da ilk defa Kürt mutfağı adı altında bir tanıtım yapılıyor. Biz bu tür çalışmalara çok önem veriyoruz. Kendi kültürümüzün tanıtılması, buna bağlı olarak, yapılan çalışmaları da önemsiyor ve destekliyoruz. Bu organizasyonun daha geniş kitleye tanıtılması amaçlı da Ali Geyik beyefendiye her türlü desteğimizin devam edeceğini belirtmek isterim. Bugün buraya derneğimiz üyelerinden iş adamı Aydın Altay, Seyfettin Bayram, M.Zeki Aygün, Ercan Ergenç ve Van Dernekler Federasyonu Fevzi Donat ile birlikte katıldık. Genç aşçımıza başarılarının devamını diliyorum. Tüm hemşerilerimize selam ve saygılarımı iletiyorum” diye konuştu.

İstanbul, Küçükçekmece’de bulunan Elit World Otelin Balo salonunda yapılan tanıtıma Van’dan Medikal camiasından iş adamı Ömer Antika ailesi ve çok sayıda katılım oldu. Ayrıca “Geleneksel Kürt Mutfağı” kitabında yer alan tariflerden oluşan menülerden misafirlere ikram edildi. 

Editör: Wan Haber