Türkiye’de engelli, özel ve yaşlı insanlar için her geçen gün hayata geçirilen projeler Van’da ne yazık ki hayata geçmiyor. Belediyelerin çalışmaları dışında Van’daki kurumların özen göstermediği bir engelli duyarsızlığı da Karayolları 11 Bölge Müdürlüğü’nden. Kentte birçok üst geçidi hayata geçiren karayolları burada engelli ve vatandaşı düşünmedi.

Van’da son yıllarda Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü tarafından İpekyolu üzerinde hayata geçirilen üst geçitler, vatandaşın rahat bir şekilde karşıdan karşıya geçmesine olanak sağlıyor. Karayolları tarafından yapılan üst geçitler vatandaşa kolaylık sağlasa da, bu üst geçitlerin engelli ve özel insanlara hitap etmemesi tepki çekiyor. Yapılan üst geçitlerde engelli asansörü ve rampaların olmaması engelli ve yaşlı insanlar için eziyete dönüştü. Hayata geçirilen üst geçitlerle ilgili gazetemize konuşa Van Bedensel Engelliler Derneği Hanefi Baykara, sorunun çözülmesini beklediklerini söyledi. Baykara, “Yerel seçimler öncesi, siyasetçilerin, bizlerin bu sorunlarını, daha çabuk çözmesini isterdik. Birçok siyasi partinin engellilere yönelik projeleri yok. Üst geçitleri yapanlar, bu ihaleleri alanlar, bu memleket için yapılması gereken sağlam bireyler için yapılması gereken çalışmalarda ne yazık ki engelliler düşünülmüyor.” Dedi.

BAYKARA: ENGELLİ ASANSÖRÜ YOK

Van’da engellilere yönelik sıkıntıların fazla olduğunu söyleyen Baykara, “Özellikle yapılan hiçbir üstgeçidi engellilerimiz kullanamıyor. Şu an Van’da vatandaşların kullanımına sunulan 6-7 civarında üst geçit var, bunların hiçbirinde engelli rampası daha doğrusu, engelli asansörü yok. Şu an bulunduğumuz yer Doğu Anadolu’nun en büyük hastanesi olan VanBölge Hastanesi önündeyiz. En çok vatandaşın geldiği, tedavi gördüğü hastanenin önündeyiz. Burada yol zaten bir buçuk yıldır kullanılmaz halde, vatandaşlar ayrı bir mağduriyet yaşıyor. Burada yapılan üst geçit, hastane yapıldığı günden beri burada mevcut ama engelliler için, yaşlılar, hamile ve çocuk arabası olan anneler için asansör yok. Tekerlekli sandalye veya koltuk değneği kullanan bir insan, karşıdan karşıya geçmesi mümkün değil. Sağlam bireylerin üst geçitleri kullanması zorunlu olduğu bir yerde, bedensel engellinin burayı nasıl kullanabileceğini yapan ve yaptıran yetkililere sormak gerekir.” İfadelerini kullandı.

UKA: BİR ASANSÖR YAPMAK ZOR DEĞİL

Önder Yuka isimli yürüme engeli olan vatandaş yetkililere çağrıda bulunarak şunları söyledi: “Hastaneye gelirken, üst geçitten geçemiyoruz ve kimse de yardımcı olmuyor. Sadece burada bulunan üst geçit değil Van’da yapılan bütün üst geçitler böyle, hiçbir yere gidemiyoruz. Üst geçitlerden geçemiyoruz, bizim yetkililerden istediğimiz, üst geçitlerde bir asansör yapılsın, bu sadece engelliler için değil, bebekli bir anne geldiği zaman geçemiyor, tekerlekli sandalye ile hastaneye gelen veya yaşlı vatandaşlarımız bu yapılan üst geçitlerden nasıl geçecek. Vatandaşta yardımcı olmuyor, öyle yardım edecek duyarlı vatandaşta kalmadı, şuan hastaneye geldim, ama bu üst geçidi geçemiyorum, o kadar zor bir şey değil, bir asansör yapılabilir.”

(YENİ DOĞU GAZETESİ: EMRAH DEMİR / KEMAL ÇAMLI)

Editör: Wan Haber