Zincir marketler düzenlemesi şekillenmeye başlıyor yavaş yavaş. Ticaret Bakanlığı'nın hazırlamış olduğu yasa taslağına göre artık :

  • marketlerde elektronik eşya, cep telefonu, sigara  satışı gerçekleştirilmeyecek.
  • Marketler, Pazar günleri saat 11:00’dan önce açılmayacak.

 işte konu ile ilgili detaylar...

 Marketler düzenlemesi ile ilgili Ticaret Bakanlığının oluşturduğu yasa tasarısına göre artık AVM ve zincir marketlere yasaklar geldi. Yapılan yeni düzenlemeye göre elektronik eşya, sigara ve telefon satışı A101, BİM, şok gibi market zincirlerinde satılmayacak. Uzun bir zamandır tartışılan zincir marketler konusunu ele alan Ticaret Bakanlığının küçük esnafı korumak amacıyla hazırlamış olduğu yasa taslağına göre artık bundan sonra elektronik ortam ve 1500 metrekareden büyük mağazalar hariç olmak üzere zincir gıda marketlerinde tütün Mamulleri, cep telefonu, Mobilya, elektronik eşya, beyaz eşya satışı gerçekleştirilecek.

 Ayriyeten zincir gıda marketleri pazar günleri saat 11:00'dan önce  açılmayacak. Küçük esnafı bitirdiği ve Finansal açısından tükettiği gerekçesiyle aralarında A101, BİM, şok ve Migros gibi zincir marketler ile ilgili yasa düzenlemesine başlandı. Ticaret Bakanlığı, perakende ticaretin rekabet koşullarına ayak uydurması, tüketicinin korunması ve perakende işletmelerin dengeli bir şekilde büyümesi amacıyla zincir marketlerde çeşidi düzenlemelere gitti.

 Ticaret Bakanlığı'nın Hazırladığı Taslağa Göre Market Zincirleri İle İlgili Alınan Kararlar Şöyle!

  • Promosyonlu ürünlerin kaynaklanan yapıları üreticiye yansıtılamayacak.
  • Rafların %1’i coğrafi işareti ürünlerin satışına ve marketin bulunduğu ildeki yöresel ürünler alacak.
  • Reklam anons ürünlerin yerleştirilmesi gibi hizmetleri sebebiyle üretici ya da tedarikçilerden para talep edilmeyecek. Fakat ikili sözleşme yapılması durumunda bedel alınabilecek.
  •  Tarım ve Gıda ürünlerinin markete sağlam biçimde tesliminden sonrasında ürünün bozulması halinde üreticiden zarar tazmini istenemeyecek.
  • Gıda ürünlerinin müşteri şikayeti sebebiyle incelenmesinde üreticiye herhangi bir bedel yansıtılmayacak.
Editör: Wan Haber