Biden, İran’ın nükleer anlaşmaya geri döneceğini belirterek, bu sürecin her iki ülke içinde sancılı geçeceğini söyledi. Ayrıca, İran’a yönelik kısıtlamaların da ilerleyen dönemlerde arttırılacağını belirtti.

İran Yaparsa Türkiye’de Yapar

Biden, açıklamasında Orta Doğu’yu iktidarsızlaştıran hassas füzelere değindi. Orta Doğu’da istikrarın sağlanması için ilk olarak İran’ın nükleer programıyla ilgileneceğini belirtti. Biden, İran’ın nükleer silaha sahip olmasının bölgenin diğer devletleri Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan’ın üzerinde nükleer silaha sahip olma konusunda çok büyük baskı oluşturacağını ifade etti. Orta Doğu’da ihtiyaç duyulan son şeyin nükleer silahlar olduğunu ekledi.

Biden, ABD’nin müzakereler ve müttefikler yoluyla ilerleyen dönemlerde İran üzerindeki kısıtlamaları arttıracağını söyledi. Kısıtlamaların füze programlarını da kapsamasının muhtemel olduğunu vurguladı. Biden, ABD’nin ne zaman isterse yaptırımları yeniden hayata geçirme gücüne sahip olduğunu ve bu durumun İran tarafından bilindiğini ifade etti.

İsrail’in uzun yıllardır süren nükleer silah geliştirme programı bulunuyor ve dokunulmazlığa sahip. Ancak bölgenin diğer devletlerinin nükleer silah konusunda attığı adımların engellemek istenmesi oldukça dikkat çekiyor. Haberay

Editör: Wan Haber