Guardian gazetesine yolladığı yazıda, aralarında Mandela’nın da bulunduğu bir grup lider ile karşılaştırılması sırasında kendisinden ‘korkulan lider’ olarak bahsedilmesine tepki gösteren Öcalan, bu yaklaşımın verdiği mücadelede kendisine inanan halka karşı yapılan düşmanca bir tavır olduğunu dile getirdi. 14 yıldır hapis tutulduğunu da belirten Öcalan korku kaynağı olmasının inandırıcı bir şekilde ileri sürülmesinin zor olduğunu dile getirdi. Öcalan yazısında ayrıca, “Bu açıklama Kürt sorununun barışçıl ve demokratik bir çözüme ulaşması için beni temsilci olarak gören ve çabalarıma güvenen 40 milyon Kürt’ü küçümsemektir” dedi. Bu durumdan dolayı Mandela paralelliklerinin zıtlıklarından daha fazla olduğunu kaydeden Öcalan, “Mandela, barışa olan bağlılığına inanan Güney Afrika halkının lideri olarak Apartheid’in sona ermesi için çaba sarf etti. O, Afrika halkının parlayan yıldızı haline gelmiştir” dedi. Öcalan ayrıca kendi misyonunun ise Ortadoğu halkı için bu yıldızı parlatmak olduğunu kaydetti.

Son olarak mücadele ve müzakerenin halk hareketlerinin geleceğinin belirlenmesi noktasına 2 önemli süreç olduğunu kaydeden Öcalan, bu sürece korkulan değil halkının güvenini kazanmış olan bir liderin yön verebileceğini ifade etti.

5 Aralık günü yayınlanan yazıda Öcalan, birçok muhalif liderle birlikte Mandela’ya benzetilmişti. Yazıda Öcalan’ın Mandela’nın şablonuna tam olarak benzemediği Mandela’nın sevilen saygı duyulan Öcalan’ın ise korkulan biri olduğu ifade edilmişti.

Editör: Wan Haber