Van depremine yardımların sembolü haline gelen yetiştirme yurdu çocuklarından Muhammet Demirci’nin depremde Van’a yaptığı 61 liralık bağış, iki ilin daha da kaynaşmasına neden oldu. Muhammet’i ziyaret için Trabzon’a giden Van’ın iki il genel meclisi üyesin ardından Trabzon İl Genel Meclisi üyeleri bugün iadeyi ziyarette bulundu. 


Bisiklet almak için biriktirdiği 61 lirasını deprem bölgesi Van’a gönderen küçük Muhammet, iki il arasındaki dostluk bağlarını güçlendirdi. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Van İl Genel Meclisi üyesi ve Grup Başkan Vekili Kemal Beydoğan ile Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Van İl Genel Meclisi üyesi Ali Kalçık, Trabzon’a giderek depremzedelere 61 lirasını gönderen 13 yaşındaki Muhammet Demirci'ye tablet bilgisayar hediye etmişti. Bu ziyaret sonrası il genel meclisi toplantısında, Trabzon İl Genel Meclisi’ni kardeş ilan ettiler. Bunun üzerine Trabzon İl Genel Meclisi’de yaptığı bir toplantı ile Van’ı kardeş ilan etti. Bunun üzerine Van İl Genel Meclisi üyeleri, Trabzon’daki meslektaşlarını Van’a davet ettiler.


Bu gün saat 12:30’da aralarında 4 gazetecinin de bulunduğu 29 kişilik heyet uçakla Van Ferit Melen Havalimanına geldi. Misafirleri havalimanında karşılayan Barış ve Demokrasi Partisi BDP Van İl Genel Meclisi Üyesi Ali Kaçlık ve beraberindekiler, ilk önce Urartular tarafından yapılan ve yaz-kış birçok yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Van Kalesi’ne gittiler. Van’a ve Van Kalesi’ne hayran kalan Trabzon ekibi, gördükleri ilgiden dolayı hayli mutlu oldular. Kale ziyaretinin ardından öğlem yemeği için İskeke Mahallesi Van Golü Sahili’nde bulunan Vangölü Gazeteciler Cemiyeti Sabahattin Yılmaz tesisleri Martı Restorana geçildi. Heyet öğlen yemeğinin ardından İl Özel İdaresi’ne ait deniz otobüsü ile Akdamar Adası’na gitti. Burada ada içerisinde bulunan Akdamar Kilisesi Anıt Müzesi’ni ziyaret eden heyet, daha sonra Gevaş İlçesine geçerek İzzettin Şir Camii’ni ziyaret etti.


Trabzon heyeti adına açıklama yapan Trabzon İl Genel Meclisi Başkanı Haydar Revi, depremden sonra Trabzon’da yuvada kalan Muhammet Demirci isimli çocuğun bisiklet almak için biriktirdiği bisiklet parasını Van’a göndermesinin ardından kendileride bu koynu meclis olarak değerlendirdiklerini söyledi. Konuyu daha sonra Van’daki il genel meclisi arkadaşlara ilettiklerini ifade eden Revi, “Onlar da sağ olsun davetimizi kabul edip Ali Kalçık ve Kemal Beydoğan meclisimize geldiler. Meclisimize kısa bir tören yaptık. Daha sonra ilimizi biraz gezdik. Bizde iadeyi ziyaret karşılığında iki kişiye karşılık kalabalık bir grupla geldik. Çok güzel bir gün. Hayatımın en güzel günlerinden birini yaşıyorum. Van İl Genel Meclisi bizi kardeş ilan ettiklerini öğrenince, bizde Trabzon İl Genel Meclisi olarak aynı yönde bir karar aldık ve sonrasında bu ziyaretimiz gerçekleşti. Burada sanki böyle bir değerlendirme oldu gibi. Sanki biz eskiden bir düşmanlık vardı da şimdi kardeşlik gibi bir şey. Aslında buradaki kardeşliğimiz dünden başlayan bir şey değil. O anlamda bakmıyoruz zaten. Geçmişte de kardeştik, bu günde kardeşiz. Ama tabi birazda ilişkilerin gelişmelerini sağlayacaktır. İş birliğini sağlayacaktır. Belki de son dönemdeki çözüm sürecine katkı sağlayacaktır. Bu sadece bir ziyaretle kalmamalı. İş birliği de olmalı. Trabzon’da yaptığımız bazı uygulamalar var. Onları yarınki mecliste konuşacağız. Van’daki bazı uygulamalar belki bizim için örnek teşkil edecek. Komisyonlarımız var. Bu komisyonlar nezdinde de çalışmalarımız olacak” dedi.


""

Ziyaret ile ilgili açıklamaya yapan Van İl Genel Meclis Başkan Vekili Öner Yiğit, misafirlerin iadei ziyaretlerinden dolayı memnun olduklarını söyledi. Yiğit, “Trabzon’daki 13 yaşındaki bir kardeşimizin bisiklet almak için topladığı 61 lirayı Van depreminden dolayı bizlere yaptığı yardımı önemsiyoruz. Bizlerde biliyorsunuz daha önceden Türkiye’nin batısında yaşanan depremden kaynaklı aynı empatiyi, duygu ve düşünceyi bizde yaşamıştık. Bu 13 yaşındaki kardeşimiz yardımı bizi duygulandırmıştı. Daha sonra arkadaşlarımız Trabzon’a gidip geldikten sonra nisan ayı toplantısında Trabzon İl Genel Meclisini kardeş meclis kararı aldık. Daha sonra aynı kararı da onlar aldı. Böyle bir müzakere sürecinde bu tür ilişkilerin, yaklaşımların oluşması tabi ki bizler açısından umut verici. Bizlerde başkanla yaptığımız sohbetlerde Trabzon ilinde ve Van’da yaşanan meclis çalışmalarını eşleştirdik. Ben biraz işin açıkçası kendimi buruk hissettim. Trabzon ve Van’ı karşılaştırdığımız zaman Trabzon’un toplam nüfusu 758 bin, Van’ın ise bir milyon 51 bin. Meclis kararlarımıza ve mecliste yaptığımız çalışmalara baktığımızda, kişisel olarak tabi üvey evlat muamelesi görmüşüz gibi geldi bize. Bu genelde bürokrasinin burada yaşanan tahribatlarından kaynaklı oluştuğunu kendimce çözümlemeye gittim. Ama bundan sonraki süreç umut ediyorum inşallah iyi olur. Gerek köylerimizde yaşanan tahribatların özellikle halen içme suyu olmayan köylerimizde bu tür çalışmaların yapılması. Ortak projelerin üretilmesi, birlikte nasıl bir çalışma yürütebiliriz. Özellikle başkanın çevre konusundaki duyarlılığı beni etkiledi. Biliyorsunuz yeni çıkan yasada her iki şehir büyükşehir belediyesi oldu. Bizde il özel idaresinin son genel meclis üyeleriyiz. Bundan sonraki süreçte köylerimize hizmetleri büyükşehir belediyesi yürütecek” dedi.


Trabzon'da Yetiştirme Yurdu'nda kalan ve bisiklet almak için biriktiği 61 lirayı Van'daki depremzedelere gönderen 13 yaşındaki Muhammet Demirci'ye, Van'dan Trabzon'a gelen AK Parti ve BDP 'li İl Genel Meclisi üyeleri tablet bilgisayar hediye etmişti.

Editör: Wan Haber