WanHaber-ÖZEL

TRT İç Yapımlar tarafından hazırlanan “Şanlı Geçmişten Geleceğe Eski Vanbelgeselinin lansmanı Edremit Uygulama Oteli Salonunda yapıldı.

Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan, Van’ın geçmişten günümüze uzanan tarihini, en eski yerleşim yerlerinden biri olan Eski Van Şehri’ni, şahit olduğu savaşları konu işleyen “Şanlı Geçmişten Geleceğe Eski Van” belgeseli, organize edilen lansmanla beraber seyirciyle buluştu.

Van Oturma Gecesi müzik ekibinin seslendirdiği Van’a özgü türkülerle başlayan programa; Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, TRT İç Yapımlar Dairesi Başkanı Kurtuluş Zeydan, kurum amirleri katıldı.

AK Parti Van Milletvekilleri Burhan Kayatürk ve Kayhan Türkmenoğlu’nun da konuştuğu açılışta Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, TRT İç Yapımlar ekibine teşekkür etti.

“VAN KADİM BİR ŞEHİRDİR”

Van’ın bir bütün olarak harmanlandığını belirten Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, “Bu güzel belgeselin çekilmesine vesile olan çok kıymetli TRT Genel Müdürü’ne, çok kıymetli mensuplarına ve bu belgeselin yapımında katkısı olan, emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum. Şunu ifade etmek isterim ki Van doğanın, tarihin, kültürün harmanladığı kadim bir şehir. Yalnızca Urartulara değil Selçuklulara, Osmanlılara merkez olmuş, cumhuriyet dönemiyle beraber parlayarak yerini almıştır” şeklinde konuştu.

“BİZ ŞEHRİ GELECEK KUŞAKLARA HAZIRLIYORUZ”

Van’ı gelecek nesillere hazırlamaya çalıştıklarını belirten Vali Balcı, “Van Türkiye Yüzyıl’ında da inşallah bir yıldız gibi parlayacak. Ülkemiz gelişirken Van’da tarımdan sağlığa, kültür turizmden iletişime her alanda güzel işler oluyor. Biz, şehri yılmadan yorulmadan, bahane üretmeden aşkla şevkle gelecek kuşaklara hazırlamaya çalışıyoruz. Van bana göre sadece Türkiye’nin doğusu ya da incisi değil aynı zamanda da ülkemizin Orta Asya’ya açılan kapısıdır.

Van, içinde asil soylu insanların yaşadığı asaletli bir şehirdir. Eski Van belgeseli de hayırlara vesile olacak. Geçen hafta da Kültür Bakanımızın başkanlığında milletvekillerimizle de toplantı yaptık, eski Van’ımızı tarihine ve görkemine uygun olarak ayağa kaldıracağız.

Hedefimiz oradaki tarihi yapıları restore etmek. Yaklaşık 2 milyon ziyaretçinin ziyaret etmesini bekliyoruz. Ona da ya Allah deyip başladık. Yaklaşık 700 yıllık bu caminin restorasyonuyla başladık, Kızıl Minareli Caminin restorasyonuyla başladık. Kalenin üstünde görülen Süleyman Han Camiyi restore ediyoruz. Mihri Hamamını ve diğer tarihi yapıları restore edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Vali Balcı’nın konuşmasının akabinde gösterilen “Şanlı Geçmişten Geleceğe Van” Belgeseliyle katılımcılara hem keyifli hem de duygulu anlar yaşatıldı.

TRT KURDİ’den de canlı olarak yayımlanan belgesel vatandaşların beğenisi ve takdirini kazandı. Son olarak Vali Ozan Balcı, TRT İç Yapımlar Daire Başkanı Kurtuluş Zeydan ve belgeselin yapımında emek veren kişilere plaket takdiminde bulundu.

Haber: Fatma Öztürk – Zehra Boğatekin Akman

Video:iha

Editör: Ramazan Çetin