Yetkililer, ülkenin doğu ve güneyini etkisi altına alan sıcak hava dalgası nedeniyle bazı bölgelerde sıcaklıkların 46 dereceye yükseldiğini bildirdi.

Güneydeki Adelaide şehrinde sıcaklıklar 45 derecenin üzerine çıkarken yollarda asfaltın erimeye başladığı bildirildi. Sıcaklar nedeniyle ayrıca çok sayıda orman yangınının çıktığı belirtildi. Bu yüzden ülke genelinde ateş yakma yasağı ilan edildi.

Özellikle sahile yakın bölgelerde oturan vatandaşlar plajlara hücum ederken, yetkililer medya aracılığıyla özellikle yaşlılar ve çocukların öğle saatlerinde dışarı çıkmamaları uyarısında bulundu.
Sıcaklıklar ayrıca sezonun ilk ‘grand slam’ turnuvası olan Avustralya Açık tenis turnuvasını da olumsuz etkiledi. Oyuncular, karşılaşmalar sırasında sıcaktan fenalık geçirdi.

Avustralya tarihinin en yüksek hava sıcaklığı 54 yıl önce, ülkenin güneydoğusundaki Simpson Çölü yakınlarında bulunan Oodnadatta kasabısında 50.7 olarak kaydedilmişti.

Bu arada Avustralya'da iklim değişiklikleri konusunda raporlar hazırlayan sivil toplum örgütü "Climate Council", son yıllarda ülkeyi etkileyen sıcak hava dalga sayısında önemli bir artış kaydedildiğini bildirdi.

Raporda, "Sıcak havaların hem sıklık, hem de süre bakımından 1971 ile 2008 arasında ciddi artış gösterdiği" belirtildi. Fosil yakıtların yakılmasından dolayı sera gazlarının atmosferde birikmeye devam ettiği hatırlatılan raporda, atmosferin alt tabakalarında ısının artmayı sürdürdüğü ifade edildi.
Örgüt, Avustralya'da sıcaklıkların önümüzdeki yıllarda hem artış göstereceğini hem de daha sık ve uzun süreli etkili olmasının beklendiğini belirtti.

Editör: Wan Haber