Kıble Ne Taraftadır, Nasıl Bulunur?

Kiblebulma.com sayfasına göre kıble aşağıda belirtildiği şekillerde bulunabilir.

  • Pusula İle Kıble Bulma: Pusula, Müslümanların kıbleyi bulmaları açısından kendilerine oldukça önemli avantajlar sunmaktadır. Pusula ibresinin yani kırmızı iğnenin sürekli kuzeyi gösterdiğinden hareketle, bulunulan yere göre tahmini bir şekilde kıble yönünü tespit edilmesi mümkündür. Ancak tam olarak Kıble yönünü öğrenmek isteyen kişilerin Pusula ile ölçüm yaptıkları yerleşim birimlerinin Pusula açısından kıble açısını öğrenmeleri gerekir.
  • Kıble Saati: Genel itibarıyla kıble saati kıblenin yönünü bulunmasında kullanılan en pratik uygulamalardan birisidir. Zira sıhhatli Kıble yönünü bulabileceğiniz aletler her zaman ve her yerde bulunmayabilir. Bulunduğunuz bölgenin kıble saati zamanında güneşe doğru yönelen kimse aynı zamanda kıble cihetine yönelmiş olacaktır.
  • Diğer Karineler İle Kıble Tespiti: Müslümanların ibadethaneleri olan cami ve Minare kapıları Kıble yönünü göstermektedir. Türkiye’de Minare kapıları Güney yönünü gösterir. Müslüman mezarlıklarında mezar başları batı yönünü gösterir. Ağaçların yosunlu olan tarafları Kuzey yönünü gösterir. Karıncalar da aynı şekilde yuvalarını yaparken çıkarmış oldukları toprağı yuvanın kuzey istikametine yığarlar.
  • Güneş İle Yön Ve Kıble Tayini: Güneş doğudan doğar, batıdan batar. Yani öğleye kadar sağ elimizi güneşe doğru uzatırsak eğer sol tarafımız batı, önümüz kuzey, arka yönümüz ise güney cephesini gösterecek. Güneş ve kadranlı saat aracılığı ile de yön ya da kıble yönümüzü tespit etmemiz mümkündür. Güneşli havalarda kadranlı saatin akrebi güneşe nişan alır akrep ile 12 arası açıortayı yönü gösterir.
  • Online Haritalar İle Kıble Tespiti: Artık zaman pozitif yönde gelişim gösteriyor. Teknolojinin gelişim göstermesi ile beraber Google Maps alt yapısı özellikleri kullanılarak Kıble yönü çizgisi alınabilir ve çok hızlı bir şekilde kıble tespit edilmesi mümkün olmaktadır. Bunun için Google Online haritalar altyapısını kullanan ve böylelikle evlerinin, işyerlerinin ya da cadde ile sokaklar’ın üstüne kadar inerek Kıble yönü hattını gösteren çeşitli kıble çizelgeleri bulmak mümkündür.
Editör: Wan Haber