Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, Türkiye'de yılda parasal değeri 1,5 milyar lira olan 2,1 milyar ekmeğin çöpe atıldığını belirterek, bu israfın önüne geçmek için TMO'nun başlattığı kampanyaya tam destek vereceklerini bildirdi.
Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nden (ESOB) yapılan yazılı açıklamaya göre, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Mersin Şube Müdürü İsmail Kerimoğlu ile Bilgi İşlem Sorumlusu Kadir Aksoy, Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer'i ziyaret etti. Ziyarette, TMO tarafından ekmek israfını önlemek amacıyla başlatılan kampanya hakkında Dinçer'e bilgi vererek, hazırlanan broşürlerin tanıtımını yapan Şube Müdürü Kerimoğlu, broşürlerin halkın ve esnafın yoğun olduğu bölgelere asılarak kamuoyu oluşturulması konusunda destek istedi.
Türkiye'de ihmal ve bilgisizlikten kaynaklı olarak yılda parasal değeri 1,5 milyar lira olan 2,1 milyar ekmeğin çöpe atılıp israf edildiğini kaydeden Birlik Başkanı Dinçer de TMO'dan edindikleri bilgilere göre, bir yılda çöpe atılan ekmekle 542 bin ton buğdayın israf edildiğini aktardı. Dinçer, "İsrafın parasal değeri ise 1,5 milyar lira. Bu parayla her yıl 90 hastane, 500 okul inşa edilebileceği, onlarca köprü ve konut yapılabileceği ifade edilmektedir. Bir tarafta ekmek bulamayıp açlık çeken yığınlar, diğer tarafta ise israf eden bir kesim var. Bu israfın önüne geçilmesi için Çamlıyayla'dan Anamur'a kadar olan teşkilatımızla üzerimize düşen her türlü görevi yerine getirmeye hazırız" dedi.
Üretilen ekmeğin bir bölümünün satılmadan fırınlarda, bir bölümünün lokantalarda, bakkallarda ve evlerde israf edildiğine işaret eden Dinçer, "Bizler gerek israfın sebepleri gerek bunların önlenmesi gerek bayat ekmeklerin değerlendirilmesiyle ilgili bilgileri esnafımızla paylaşacağız. Bunun için hazırlanan afiş, broşür ya da diğer görsel malzemeleri merkezde ve tüm ilçelerimizde halkımızın ve esnafımızın yoğun olduğu yerlere astırarak, kamuoyunu bilinçlendireceğiz. Ekmek bizim için kutsal bir değerdir. Ekmek alın terinin sembolüdür. Bizim kültürümüzde ekmek çöpe atılmaz, yerde görülse alınır, öpülür ve kurda kuşa nimet olması için yükseklere konur. İsrafın önlenmesi ve bu milli kaybımızın ülke kaynaklarına aktarılıp değerlendirilmesi için üzerimize düşeni sonuna kadar yerine getireceğiz. TMO tarafından başlatılan ekmek israfını önleme kampanyasına başta fırıncı, lokantacı ve bakkal esnafı olmak üzere tüm teşkilatımızla tam destek olacağız" diye konuştu.
(KYM-Y)

12.02.2013 14:09:55 TSI

Editör: Wan Haber