Sivas Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Ajans Amiri Ali Sıddık Çerik, Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık'ı ziyaret ederek "Ekmek İsrafının Önlenmesi" kampanyası hakkında bilgi verdi.
Ziyarette "Ekmek İsrafı'nın Önlenmesi" kampanyasının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatıldığını dile getiren TMO Ajans Amiri Ali Sıddık Çerik, "Hedefimiz, ekmeğin üretim ve tüketim aşamalarındaki israf konusunu toplumun gündemine taşıyarak bilinçlendirmek ve duyarlılık yaratarak israfın önüne geçilmesine katkıda bulunmaktır. TMO 2012 yılında 16 Büyükşehir'de ekmek israfına yönelik bir araştırma yapmıştır. Araştırma sonunda günlük 101 milyon ekmek üretildiği bunun 95 milyonunun tüketildiği 6 Milyon adet ekmeğin ise hayvan yemi olarak tüketildiği veya çöpe atıldığı tespit edilmiştir. Bu günlük 6 Milyon adet ekmek yıllık 2,1 Milyar adet ekmeğin ekonomimize maliyeti 1.546 Milyar TL'dir. Bu parayla neler yapılabilir; 500 kilometre duble yol veya 80 tane 100 yataklı hastane, ya da 500 adet okul yapılabilir. 100 milyonlarca insanın aç olduğu açlıktan hayatını kaybettiği bir dünyada ekmeğin çöpe atılması israf edilmesi yürek yaralayan bir olaydır. Kampanya doğrultusunda hazırlanmış olan afişlerle Sivas'taki tüm kurumları, otelleri ve toplu yemeklerin çıkartıldığı yerleri gezeceğiz ve bilgilendirme yapacağız. Afişlerimizi de asarak halkımızı bilinçlendirmeye ve dikkatlerini çekerek ekmek israfını önlemeye çalışacağız." dedi.
Ekmek israfına yönelik çalışmanın memnuniyet verici olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık, "Biz öğrenci ve personel yemekhanelerimizde ekmek israfına yönelik çeşitli tedbirler almıştık. Ama sizlerin başlattığı bu kampanya ile bir farkındalık oluşacaktır. Afişleri de gerekli yerlere asacağız. Ayrıca uzmanlar varsa bunlar vasıtasıyla da öğrencilerimize yönelik bir konferans yapabiliriz. Bu sadece sizin değil hepimizin sorunu. İsrafın önlenmesi için hep birlikte çaba sarfedeceğiz." dedi.
TMO Ajans Amiri Çerik, hazırlanan afişler ile "Ekmek İsrafını Önlemek İçin Önlemler" adlı kitaplardan hediye etti.
(UY-AÖ-Y)

20.02.2013 18:03:58 TSI

Editör: Wan Haber