Buca Belediyesi atıkla savaş mücadelesinde bir ilki daha başlattı. Buca'da yaşayan vatandaşlar 5 litre atık yağını yetkililere teslim ettikleri takdirde anında 1 litre ayçiçeği yağı verilecek.
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı'nın Türkiye'de bir ilk olarak başlattığı atık, ilaç projesinin ardından hayata geçirdiği atık yağ projesinde de bir ilke imza atıyor. "Evlerden bitkisel atık yağ toplama" adı verdiği proje kapsamında Buca Belediyesi Meclis salonunda bir toplantı düzenleyen Başkan Tatı, projenin kapsamını Bucalı muhtarlara ve meclis üyelerine aktardı.
5 LİTRE ATIK YAĞI GETİRENE, 1 LİTRE AYÇİÇEĞİ YAĞI ÜCRETSİZ
Bitkisel ve Hayvansal atık yağları temiz bir çevre için topladıklarını söyleyen Başkan Ercan Tatı, evlerin lavabolarından dökülen 1 litre bitkisel ve hayvansal atık yağın 1 milyon litre suyu kirlettiğini dile getirdi. Buna dur demek için kollarını sıvayan Tatı, yaptığı toplantı ile önce mahalle muhtarlarını bilgilendirerek daha sonra da Bucalı vatandaşlara ulaşmayı hedefliyor. Hazırladıkları afişlerle tüm Buca'yı atıkla mücadele davet eden Tatı, bir de 5 litre atık yağ getirene 1 litre ayçiçek yağı armağan edileceğini kaydetti.
KADINLARIMIZ İLE TEMİZ BİR GELECEK BIRAKACAĞIZ
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, bu projede başarının en çok duyarlı kadınlardan kazanılacağını söylüyor. Tatı, atık yağ projesi ile muhtarlara seslendiği toplantı da, "Şimdiki durumumuzda da atık yağları değerlendiriyoruz. Burada en önemli olay bitti. Bundan sonra yağlarımızda toplanıyor ama en önemlisini bitirdik. En önemli olayımız nedir? Başlamak. Biz bunu başlattık ve istedik. Bizler için en önemlisi bitmiştir. Biz bunları arkadaşlarımızla, muhtarlarımızla, vatandaşlarımızla, meclis üyesi arkadaşlarımızın maneviyatları ile başaracağız. Şimdi görselliğiyle de çevreci olduğunu gösteren afişlerimizi dağıtacağız. Ama bu afişlerimize en çok değeri kadınlarımız verecektir. Onların ellerine ulaşırsa başarıya daha çabuk ulaşacağız" dedi.
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı toplantıda, belediyenin çevre konusunda yürüttüğü iki çalışmayı da anlattı. "Bu kampanya Dünyaya ilaç gibi gelecek" sloğanıyla İzmirli Çevreci Eczacılar kooperatifi ile sürdürülen kampanyada 200 ton kullanım süresi bitmiş ilaç toplanarak imha edildiğini belirten Başkan Tatı, şunları söyledi: "Asıl olan topraklarımızı zehirlememek, yeraltı sularını zehirlememek ve düne kadar adı çöp olan atıkların dönüşümlerle neler olabileceğini, neler kazanılabileceğini ispat etmek. Daha önce Türkiye'de ilk defa bir çalışmayı başlattık atık ilaç toplamayla. Halen daha da Türkiye'de ilkiz. Biz eğer bunu başlatmasaydık 200 ton ilaç torağa gömülecekti. Yağmurlarla birlikte sularımıza karışacaktı ve daha sonrada sularımız kirli diye bağıracaktık. Geldiğimiz noktada geri dönüşüm anlamında diğer ilçelerle karşılaştırırsak en çok proje üreten ve çalışan belediyeyiz. Artık ilaçlar çöpe gidip oradan toprağımıza karışmıyor. Günde 3 bin 000 ton olan İzmir İzmir kentinin toplam atığının 600 tonu Buca'da çıkıyor. Geri dönüşümü başardığımızda çöplerimiz azalacak ve toplamamız daha kolay olacak. Bu sayede araç sayısını da düşüreceğiz. Bu bize ekonomi olarak ta kazanç sağlayacak. Bu kazanılan ekonomiyi de başka şeylerle halkımıza kazandıracağız. Öte yandan geri dönüşümü sağlayan sokaktaki çöp toplayıcılarını sigortalı birer çalışan hale gelmesine önayak oluyoruz. İçimizden olan insanlar bize atıkları kazandırırken biz de onların haya dönüşümünü sağlıyoruz."
(AH-Y)

30.01.2013 11:08:36 TSI

Editör: Wan Haber