Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı İlhan Parseker, başlangıç aşamasındaki İzmit  Körfez geçişi ve İstanbul-İzmir otoyol projesinde revizyon yapılarak bu hatta hızlı trenin dahil edilmesi gerektiğini söyledi. Böylece Türkiye'nin dört büyük şehri arasında yer alan İstanbul-İzmir ve Bursa'nın otoyol ve raylı sistemle entegrasyonunun tek bir projeyle gerçekleştirilebileceğini belirten Parseker, "Bu üç ilin birbirine daha hızlı ulaşabilir olmasının sağlayacağı ekonomik hareket, Türkiye'nin 2023 hedeflerine daha kolay ulaşması için de kilit önemde" dedi.
Hızlı trenin İzmit Körfez geçişi projesine eklenmesi halinde Bursa-İstanbul arasının yarım saate, Bursa-İzmir yolunun 1.5 saate ineceğinin altını çizen Parseker şunları söyledi:
"İstanbul-İzmir ve Bursa'nın milli gelire katkısı  satın alma gücü paritesine göre toplam 450 milyar doların üzerinde. Ankara'yı da katarsak bu rakam 550 milyar doları aşıyor. İstanbul-Bursa-İzmir güzergahında otoyol ile raylı sistem entegrasyonu mutlaka yapılacak. Çünkü bu büyük bir ihtiyaç. Bugün önümüzde büyük bir fırsat var. İzmit Körfez geçişi projesinin zorluklarını biliyoruz, ama bugün projeye eklenecek bir raylı sistem katkısı, bu büyük yatırımın rantabilitesini artırır. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım'ın şahsında hükümetin bu proje konusundaki hassasiyetini yakinen biliyoruz. Eğer bu projeye raylı sistemi katabilirsek finans-sanayi-ticaret-tarım ve turizmin tam anlamıyla entegre olduğu devasa bir refah bölgesi oluruz. Bu proje amiyane tabirle bir koyup üç alma projesidir. Bursa iş dünyası, bu konuda üzerine düşen sorumluluğu almaya hazırdır."
(MŞ)

13.02.2013 13:02:58 TSI

Editör: Wan Haber