İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün (İYTE) ev sahipliğinde, İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici Şirketi (İZTEKGEB A.Ş.) tarafından, tekno-girişimciliği geliştirmek amacıyla düzenlenen "3. Tekno-Girişimcilik Eğitim Programı" ders başı yaptı. 12 Şubat-9 Mart 2013 tarihleri arasında İYTE Sürekli Eğitim Merkezinde gerçekleştirilecek olan program, 12 Şubat 2013 tarihinde Tepekule'de yapılan açılış konuşmalarıyla başladı.
İzmir Üniversiteleri Platformu etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen ve 4 haftalık bir süreye yayılan eğitim programıyla, üretilen bilgiye katma değer kazandıracak, potansiyeli olan gençleri, sürece hazırlamak amaçlanıyor.
Ücretsiz olan ve 4 haftalık bir sürece yayılan program kapsamında, Mühendislik, Güzel Sanatlar ve Tasarım veya İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinde 3. veya 4. sınıfında okumakta olan veya en fazla 5 yıl önce mezun olmuş üst düzey bilgi birikimine sahip girişimcilerden oluşan katılımcılara; yaratıcılık, iş fikri geliştirme, proje yönetimi, iş planı yazımı, patent ve iş hukuku, pazarlama, teknoloji ve inovasyon yönetimi, ekip ve ilişki yönetimi, gibi farklı konularda eğitimler verilecek.
Farklı üniversite ve kurumlardan gelecek olan konusunda uzman akademisyenler, sanayiciler tarafından derslerin verileceği eğitim programında, başarılı olan proje sahipleri daha sonra yine İYTE kampüsünde faaliyete geçecek olan İnovasyon Merkezinde, 3 yıl süresiyle desteklenecek ve ücretsiz danışmanlık hizmeti alacak. 25 katılımcıya yönelik hazırlanan konvansiyonel, sosyal içeriği de olan uygulamalı sıra dışı eğitim programının, ilk dersi, kokteyl sonrası gerçekleştirildi.

"TEKNOPARKLARIN TALEPLERİNİ DEĞİŞTİRİYORUZ"
İYTE Rektörü ve İzmir Üniversiteler Platformu Dönem Başkanı Prof. Dr. Mustafa Güden'in açılış konuşmasıyla başlayan etkinliğe, akademisyenler, öğrenciler katıldı. Ar-Ge çalışması yapan firmaların bir etkileşim içinde oldukları bir yapı oluşturmayı hedeflediklerini belirten Güden "İYTE kampüsündeki Teknopark bölgesinde kuracağımız İnovasyon Merkezi projesiyle teknoloji geliştirme bölgelerinin taleplerini değiştirmeyi hedefliyoruz, firmaların inovasyona yönelmelerini sağlıyoruz" dedi.
Teknopark'ta 2 yılda büyük ilerleme kaydettiklerinin altını çizen Güden, inovasyon odaklı eğitimlerin önemine değindiği konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ülkemiz akademik yayın performansında 30'dan 18. sıraya çıktı ama inovasyon endexinde 65. sıradayız. Çünkü TÜBİTAK, Sanayi Bakanlığı vb. kurumlar tarafından birçok proje veriliyor. Ancak sonuç alınan proje sayısı çok az,10 yıldır yüzde 90'ı başarısız oluyor. Demek ki bilgiyi üretiyoruz ama onu katma değer haline getiremiyoruz."
Aynı zamanda İZTEGBE A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı olan Güden, "Risk alacak olanlar gençlerdir ve bu eğitim programında gelecek vaat eden projeleri olan girişimcileri seçeceğiz ve onlara 3 yıl süresince destek sağlayacağız" diyerek sözlerini tamamladı.

"İNOVATİF ÜRÜNLER OLUŞTURULMALI"
İZTEKGEB A.Ş. Genel Koordinatörü Dr. Emrah Tomur konuşmasında, İzmir'in ilk teknoloji geliştirme bölgesi olan Teknopark'taki geliştirmeler hakkında bilgi verdi. Girişimcilerin yeni fikirleriyle inovatif ürünler oluşmasına zemin hazırlayacak İnovasyon Merkezi projesini anlatan Tomur "Üzerinde yürünebilir yeşil çimenli bir çatısı olan, güneş enerjisiyle çalışan ikon bir bina yapılacak. Odak noktasında kuluçka merkezi, çevresinde onu hem mimari anlamda hem de konsept olarak çevreleyen Ar-Ge firmaları yer alacak. Kuluçka merkezinde tasarlanan ürünlerin ticari pazara çıkmasını ise bu Ar-Ge firmaları sağlayacak" dedi.
Mentorlük, eğitim, danışmanlık, patent, sosyal alanlar, girişimcilerin ihtiyaç duyacağı tüm servisleri yerinden alabilecekleri paydaşlar ofisinin de bu yapı içinde yer alacağını vurgulayan Tomur "Bu eğitimlerin asıl amacı kuluçka merkezine kabul edeceğimiz ve 3 yıl süresince ücretsiz destekleyeceğimiz girişimcileri bulmak onlarla tanışmak ve onları kuluçka merkezindeki çalışmalarına hazırlamak. Yılda iki kere yapacağımız bu eğitimler sayesinde, kuluçka merkezi faaliyete geçtiğinde, şirketleşeceğini düşündüğümüz, gerekli hazırlığını yapmış eğitimini almış, planlamaya hazır projeler olacak" diyerek konuşmasını bitirdi.

"EN ÖNEMLİ KAYNAK, BİLGİ"
Alphan Manas, "İnovatif çözümler" adlı sunumunda deneyimlerinden örnekler verdi. Girişimci olmak için risk almayı, denemeyi, yanılmayı ve cesaretli olmayı bilmek gerektiğini belirten Manas, en önemli kaynağın ise 'bilgi' olduğunu söyledi. İzleyicilerin dikkatle dinlediği konuşmasında Manas şunları söyledi: "bir şeyler bulmanız için Google olmanız gerekmiyor. Son derece basit fikirlerle yaşamı kolaylaştıracak ve ekonomik değeri olan projelere imza atabilirsiniz."
Girişimci rutin olan işi farklı şekilde yapmayı deneyen kişidir diyen Manas, "Girişimci, özel şeylerin günlük hayatın parçası olmasını, günlük şeylerin de özel günlerde uygulanmasını sağlayandır" dedi.
Artık Arşimed tarzı büyük icat devirlerinin kapandığını, basit düşünerek bilginin ticari pazara girmesi gerektiğini belirten Manas, "1975 yılında sütü kutuya koyacağımızı, yoğurdu paketleyeceğimizi, oturduğumuz yerden alışveriş yapacağımızı bilmiyorduk ama tüm bunlar inovasyondur, yenilik budur, başarı budur" diye konuştu.
Hobisinin daha iyi bir yaşam dizayn etmek olduğunu ifade eden Manas, başarılı bir girişimci olunmak isteniyorsa, hayatı kolaylaştıracak ürünler üretilmesi gerektiğini vurguladı.
Törenin sonunda Rektör Prof. Dr. Mustafa Güden, Alphan Manas'a sunumu için teşekkür plaketi takdim etti. Konuklara için hazırlanan cafe break servisinin ardından açılış programı sona erdi.
(AÖK-ERG-Y)

13.02.2013 15:09:09 TSI

Editör: Wan Haber