Binlerce yıllık tarihi ve Türkiye’nin en büyük sodalı suya sahip gölü olan Van Gölü’nün yer aldığı; doğunun büyük yaşam merkezlerinden biri olmayı başaran şehrimiz Van’a yönelik turist akını son zamanlarda vatandaşlarımızın da dikkatini çekmiştir.

Van’a artan bu turist talebinin sadece İran’a olan yakınlığından dolayı İran’dan gelen turistler olduğu sanrısı çoğu zaman gerçekçi bir durum değildir. Çünkü, yeni yapılan gelişmiş havaalanı ile artık Van İstanbul ve Van Ankara gibi uçak seferleriyle Van’a büyükşehirlerimizden de gelen uluslararası turist sayısında da ciddi artış gözlenmektedir.  

Biz de bu artan turizm potansiyelini duyurmak adına şehrimizdeki tarihi yerler hakkında genel bir bakış açısı kazandırmak ve şehrimizi daha yakından tanımak isteyenlere bir kaynak sunmak için Van’ın turistik mekanlarından bahsetmek istedik. Dilerseniz başlayalım.

Van Gölü

Van dediğimiz zaman şehrimizin adıyla anılan; Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü, aslına bakılırsa Van civarındaki yerleşimin bu denli eski zamanlara uzanmasındaki önemli etkenlerden biridir. Şehre bu kadar yakın bir sulak alan olması, eski medeniyetlerin suya yakın kurulmasını sağlamıştır. Van’da kurulmuş en eski medeniyet Urartulardır. Van, Urartu Krallığının başkentini yapmış bir şehirdir.

Van Gölü üzerindeki adalarda dahi bazı zamanlarda yerleşimler olmuştur. Burada tarihi kalıntılara rastlanmış ve şu anda halkın ziyaretine açılmıştır. Van Gölü adalarındaki en iyi korunan kilise, Akdamar adasında yer alan ve 10’ncu yüzyılda inşa edilmiş olan Kutsal Haç Kilisesidir.

Van Gölü’nün tuzlu-sodalı suları göldeki biyolojik çeşitlilik üzerinde negatif bir etkiye sahiptir.

Gölün çevresi kara mesafesi olarak 430 kilometredir. Van, gölün doğusunda yer almaktadır. Van Gölü’nün batısında ise Bitlis yer alır. Haliyle gölün batı kıyıları, Bitlis sınırları içerisinde yer almaktadır.

Van Gölü etrafında yer alan ilçelerde göle girerek yüzmek mümkündür.

Van kış turizmi

Van, tarihi ve turistik turizmin merkezi olduğu gibi bölgenin en büyük kış turizmi potansiyeline sahip tesisleri de bünyesinde barındıran bir şehirdir. Şehrin dağlarla çevrili olması ve yoğun kış şartları zorluklarla birlikte kayak turizmini seven kış tatilcilerinin de bu bölgeye ilgisinin artmasını sağlamıştır.

Van’ın Gevaş ilçesinde yer alan Abalı kayak merkezi, birbirinden zorlu pistleriyle kayak severleri yeni heyecanlara sürüklemek için beklemektedir.

Van’ın elbette ki bunlar dışında çok daha turistik lokasyonu bulunmaktadır. Siz siz olun Van’da yaşamanın keyfine Van sokaklarında kaybolarak yeni yerler keşfederek mutlaka varın.

Editör: Wan Haber