Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen ve özellikle de yeni tip koronavirüsü salgını yönetiminde dijital uygulamaların altyapısını meydana getiren e-nabız uygulamasında kullanıcı sayısı 27,3 milyona ulaştı.

2015 senesinde hizmete alınmış olan ve o tarihten beri hemen herkesin laboratuvar tahlillerinden radyoloji görüntülerine kadar, kullanmış oldukları ilaç veya reçete bilgilerinden teşhis, rapor ve muayenelerine ait her türlü detay bilgiye kadar, bütün bilgileri ve verileri barındıran sağlık kayıtlarına e-nabız aracılığı ile erişim sağlanabilir.

Teşhis, rapor ve muayene tekniklerine ait bütün detay bilgiyi içeren sağlık kayıtlarına 7 gün 24 saat boyunca erişim sağlanmaktadır.

Koronavirüs salgını ile beraber mücadelenin dijital yönetiminde altyapıyı meydana getiren e-nabız kullanıcı sayısı artış göstererek 27,3 milyona ulaşmış bulunmaktadır.

Kamu özel veya Üniversite Hastanesi farkı bulunmaksızın bütün sağlık kurum ve kuruluşlarından bilgi ve veri sistemlerinin entegre bir şekilde gerçek zamanlı ve veri gönderimi ile bu sistem vatandaşların bireysel sağlık kayıtlarına hem kendilerinin hem de izin vermeleri halinde hekiminin veya yakınlarının erişebileceği bir platform olarak hizmet vermektedir.

Hasta ya da vaka numune neticeleri izleme bilgileri temaslı izlenimlerinin beraber takibinin gerçekleştirilmesi maksadıyla devreye alınan Halk Sağlığı yönetim sistemi ve filyasyon ile izolasyon takip sistemi yani Fitas gibi sistemler e-nabız altyapısı ile geliştirildi.

Bu süreç içerisinde Entegre sistemler ile beraber hastaların radyolojik tetkikleri ile test sonuçları ve geçmiş sağlık kayıtları İzlem raporları ilaç takipleri ve teması takiplerinin bir tek platformdan denetlenmesi sağlandı.

Covid-19 test neticelerini e-nabız uygulamasından erişim sağlanırken kronik rahatsızlık raporları e-nabız’a otomatik olarak yüklendi. İnfluenza aşısı risk grupları da aynı şekilde e-nabız uygulamasından öğrenilebilmektedir. Ayrıca reçete ve ilaç bilgileri de yeni sistem üzerinde yer alan diğer bilgi ve belgelerdir.

Koronavirüsü salgını meydana gelmeden önceki zaman dilimlerinde de e-nabız uygulaması özellikle de herhangi bir sağlık problemi yaşayan vatandaşın doktora gittikten sonraki doktor bilgileri, reçete bilgileri, test sonuçları, tahlil sonuçları hangi ilacı kullanmış ise en son ne zaman doktora gidilmişse, ne zaman kontrole gitmesi gerektiği ile ilgili çok çaplı bilgiler ve e-nabız uygulaması sayesinde bilinmekteydi.

Editör: Wan Haber