Ev Baklavası Nasıl Yapılır?

Dışarıdan herhangi bir ürün alındığında bile temiz bir şekilde yıkanılması gereken son zamanlarda özellikle de Ramazan Bayramı’nın da denk gelmesi ile beraber bireyler, baklavalarını artık evlerinde yapmaya özen göstermektedirler. Bu nedenle vatandaşlar, Ev baklavası nasıl yapılır? ile ilgili arama motorlarında çeşitli araştırmalara koyulmaktadırlar.

Ramazan bayramı yarın... bayram denilince akla ilk gelen lezzetlerden baklava tarifi merak edilmeye başlandı. Bayram öncesinde evde baklava yapmak isteyenler arayışa koyuldu. Özellikle de koronavirüs vakalarının yaygınlık  göstermesi ile beraber insanlar, dışarıdan baklava almak yerine ev baklavası yapmayı tercih etmektedirler. Peki Ev baklavası nasıl yapılır ev baklavasının hamuru ve malzemeleri nelerdir işte ev yapımı baklava tarifi ile ilgili bütün detaylar haberimizde...

Baklava; Türk, Ortadoğu, Balkan ve güney Asya mutfaklarında yer etmiş önemli bir hamur tatlısıdır. İnce yufkaların arasına yöreye göre ceviz, Antep fıstığı, badem veya fındık konarak yapılır. Genel olarak şeker şerbeti ile tatlandırılır. Ayrıca bal şerbeti de kullanılabilir. Peki baklava tarifi nedir? baklava kesimi nasıl yapılır? Baklava hamuru malzemeleri nelerdir işte ev yapımı baklava tarifi...

Baklava Nasıl Yapılır?

Baklava Malzemeleri

  • Mısır nişastası
  • 250 gram robotta çekilmiş ceviz veya fındık
  • 200 gram margarin
  • Un
  • Yarım çay kaşığı kadar tuz
  • 1 Tatlı Kaşığı sirke
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 adet kabartma tozu

Şerbet İçin

  • 3 damla limon suyu
  • 5 su bardağı su
  • 4 su bardağı şeker

Baklava Nasıl Yapılır?

Bir kabın içerisine 3 adet yumurtanın kırılması üzerine 1 su bardağı süt, bir su bardağı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı sirkeyi ve yarım çay kaşığı tuzu ekleyip karıştırdıktan sonra üzerine aldığı kadar un ilave edilir. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar hamur güzelce yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığında yoğurulan hamur 30 eşit parçaya ayırarak hamurları Ceviz büyüklüğünde güzel bir şekilde yuvarlanır. Yuvarlanılan hamurlardan bir tane alıp üzerine Mısır nişastası serpip oklava yardımı ile bir Küçük tabak büyüklüğünde açarak kenarda bekletilir. Diğer hamurları da aynı şekilde oklava ve Mısır nişastası aracılığı ile bir küçük tabak büyüklüğünde açıp üst üste koyarak biriktirilir. İlk 10 parçayı nişastalı oklava yardımı ile bir fırın tepsisi büyüklüğünde yufka şekli veririz.

Baklava Nasıl Yapılır?

Ev Baklavasının Püf Noktaları

Baklava kullanımında faydalanılan yufkanın çok ince bir şekilde açılması gerekir. Genel itibarıyla 40 kat yufka açılmaktadır. Yufkanın o kadar ince açılması durumunda da dayanıklı olabilmesi amacıyla yeteri kadar yumurta kullanılması gerekir. Hamurda sert buğday unu önerilmektedir. Baklavanın kıtır olmasının istenilmesi durumunda hamura yarım limon suyu katılmalıdır. Tereyağı, Baklavanın lezzetini artırmaktadır. Tereyağı tercih edilmiyorsa süt oranı yüksek olan margarinlerin tercih edilmesi daha da faydalı olacaktır. İçine ve üzerine serpmek için kullanılacak Antep fıstığı ve cevizin fazla olması gerekir. Yeni hassat ürünler kullanılması Baklavanın tadını daha da artıracaktır. Mümkünse Baklavanın odun ateşinde pişirilmesi gerekir. Bunun için hazırlanılan Baklavanın Mahallede bulunan fırında pişirilmesi de mümkün olmaktadır. Koronavirüs salgını sebebiyle son zamanlarda sokağa çıkma yasağının Ramazan bayramına denk gelmesi ile beraber evlerde bulunan fırınlarda pişirilmesi de idealdir. Şerbete katılacak çeyrek limon, şerbetin şekerlenmesini önleyecektir. Özellikle de Baklavanın daha sağlam ve daha tatlı olabilmesi amacıyla şerbetin yufkalar soğuduktan sonra dökülmesi  gerekiyor. Yufkalar, sıcak iken şerbetinin dökülmesi durumunda yufka hamurlaşacaktır. Soğuk iken dökülürse baklava tam kıvamını alacaktır.

Editör: Wan Haber