Son günlerde artan döviz ve altın fiyatları piyasayı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Tüm zamanların en yüksek seviyesini gören dolar 10 TL olurken, çeyrek altın ise 1000 TL’ye yükseldi. 
Döviz ve altın fiyatlarındaki hızlı artış, kuyumcu esnafında da hareketliliğe neden oluyor. Altın fiyatlarındaki artıştan faydalanmak isteyenler altınlarını satmak için kuyumcuların yolunu tutuyor. Van’daki kuyumcular, altın fiyatlarının sürekli artmasından ve eskisi kadar satış yapamamaktan dert yanıyor. 

‘Satışlar çok fazla’

Van’da kuyumculuk yapan Selim Yakın, altın fiyatlarındaki artışın ciddi bir sıkıntı olduğunu dile getirerek, “Dünya piyasasını takip ediyoruz, altının 640 TL’yi geçeceğini söylüyorlar. Altın alışları az da olsa var ama satışlar çok fazla. Altının yükselişi ciddi bir sıkıntıdır. Altının yükselişi özellikle düğün yapan insanları etkiliyor. Bu artışlara bir an önce bir çare bulunması gerekiyor” dedi. 

‘Çok düşüş oldu’

Kuyumcu Ercan Altıntaş, işlerinin kötüye gittiğini belirterek altın satışlarının daha çok olduğunu söyledi. Altıntaş, geçim sıkıntısına da değinerek, “Fiyat artışları git gide yükseliyor. Artışlar bizi olumsuz yönde etkiliyor. İşlerimizde çok düşüş oldu. Zaten insanlarda alım gücü olmadığı için şu anda düğün bile yapamıyorlar. Altın fiyatları gençleri evlilikten vazgeçtiriyor. İnsanlar artık yastık altındaki altınlarını da çıkarıp satıyor. Çünkü geçim sıkıntısı var” diye konuştu. 

‘Durmadan yükseliyor’ 

Yetkililerin bu duruma bir an önce el atması gerektiğini ifade eden Altıntaş, “Sadece biz kuyumcular değil birçok sektörde artışlar almış başını gidiyor. Vatandaşlar çok mağdur durumda. 2 dakika sonra fiyatların ne derece artacağını tahmin edemiyoruz çünkü durmadan yükseliyor. Bu fiyat artışlarına devletin el atması gerekiyor. Vatandaşlar zor durumda” dedi.

Fatma Polatcan / WanHaber.com

Editör: Wan Haber