2019 yılında Van’da sigortacılıkta hizmet vermeye başlayan Lion Sigorta emin adımlarla yoluna devam ediyor. Kaliteli ve güvenilir bir hizmet anlayışıyla yola çıkan Lion Sigorta Yetkilisi Serhat Karaaslan, hedeflerini, çalışmalarını ve nerden nereye geldiklerini anlattı.

Önemli mesleklerden bir tanesi olan ve vatandaşa somut olmayan bir satış yapılan sigortacılık sektörü Van’da LİON Sigorta ile bir üst seviyeye çıkacak. Van’ın önemli esnaflarından bir tanesi olan Karaaslan ailesine ait olan Lion Sigorta Vanlılara daha iyi, kaliteli ve güvenilir sigorta anlayışıyla hizmet veriyor. Lion Sigorta Yetkilisi Serhat Karaaslan, bugüne kadar yaptıkları yatırımları, Lion Sigorta ile yapmak istediklerini, hedeflerini, hizmetlerini Van Ekonomist Dergisi’ne anlattı. Uzun yıllardır aile mesleği olan otomotiv sektöründe çalışan Serhat Karaaslan daha sonra sigortacılık sektörüne atıldığını söyledi. Karaaslan, “Geçmişimde galericilik ve sigortacılık sektöründe çalışmalarım oldu. 2019 yılının sonlarında Lion Sigortacılığı kurarak, mesleğe başladım. Kendi işimi kurmadan önce galericilik ve pazarlama işi ile ilgileniyordum.” Derken, Lion Sigorta için de şunları söyledi: “Lion Sigortayı kurarken sektörde öncü bir firma olmayı ve genç, dinamik bir yapıyla daha kaliteli bir hizmet getirmeyi düşünüyorduk. Bu yolda da sağlam adımlarla ilerliyoruz.”

İşinizi kurmadan önce ne yapıyordunuz?

Geçmişimde galericilik ve sigortacılık sektöründe çalışmalarım oldu. 2019 yılının sonlarında LİON Sigortacılığı kurarak, mesleğe başladım. Kendi işimi kurmadan önce galericilik ve pazarlama işi ile ilgileniyordum. Ailem 30-35 yıldır bu işi yapıyordu bende ailemden dolayı çok yabancı değildim ticarete ve piyasaya. 2019 yılının sonunda bu mesleğe dönmeye karar verdim. Aslında bir fırsat değildi. Ailem tarafından, amcam tarafından yapılan bir meslekti. Onun şirketini devir alıp bir nevi ondan bayrağı devir alıp, devam ettirdim.

Yaptığını mesleklerde kendinize rol model aldığınız kim ya da kimler var?

Hayatımda ticari olarak 2 kişiyi rol model aldım. Biri Babam Ahmet Karaaslan diğeri de hayatımda büyük bir öneme sahip Amcam Mustafa Karaaslan. Hem ticari hem de toplumsal ahlak konusunda ikisinden de öğrendiğim çok şey var ve öğrenmeye de devam ediyorum. 2019 yılının haziran ayında LİON sigortayı kurma kararı aldım bu kararı almam da sigortacılık geçmişimin oluşu ve yeni bir sektöre yönelme ihtiyacı duymam sebep oldu. LİON İsmi İngilizce ve Türkçedeki karşılığı Aslan soyadımın Karaaslan oluşundan yola çıktık. Hedefimiz sektörün öncü firmalarından olup halkımıza kaliteli şirketlerimizle güvenilir hizmet vermek. İşimiz pekte kolay sayılmaz çünkü aslında var olmayan bir durumu pazarlıyoruz ve esasen yaptığımız şey güven satmak. Bu hususta bir problemimiz yok çünkü ailemin Van’da ve Erciş’te 40 yıllık ticari geçmişi var ve halkımıza güven vermek konusunda referansımız güçlü.

“ÖNCÜ BİR FİRMA OLACAĞIZ”

LİON Sigortayı kurarken sektörde öncü bir firma olmayı ve genç, dinamik bir yapıyla daha kaliteli bir hizmet getirmeyi düşünüyorduk. Bu yolda da sağlam adımlarla ilerliyoruz. Tabi ki her ticaret yapan genç girişimcinin istediği gibi sektörde öncü firma olmak istiyoruz.  Bu yolda da sağlam adımlarla yürüyoruz. Dünya’yı değiştirebilecek bir sektörde değilim ama kendi dünyamızı bulunduğumuz şehri değiştirebiliriz. Olaylar olduktan sonra bizde sigorta yapma alışkanlığı var bunu değiştirip, biraz daha sigortanın önceden olaylar olmadan önce yapılması gereken bir şey olduğunu halkımıza alıştırmaya ve öğretmeye çalışıyoruz. 

Girişimci olmaya ne zaman karar verdiniz? Sizi bu karara sürükleyen faktörler nelerdi? İşinizi kurarken amaçlarınız nelerdi?

Geçmişte de 2 yıl gibi kısa bir süre yaptım sigortacılık mesleğini. Öncesinde galericilik yaptığımdan yeni bir alana yönelmek istedim ve bu alanın çokta yabancı olmadığım sigortacılık olmasını tercih ettim. Benim için fırsat olarak görülecek şey işe yabancı olmamamdı. Tabii ki sektörde ilk sıralara gelmeyi hedefliyorum. Ayrıca geleceğe yönelik genç arkadaşlarımın da işçi statüsünden çıkıp kendiişlerini kurma yoluna girmeleri açısından yol gösterici olmayı umuyorum.

İşinizi kurduktan sonra nasıl bir değişim yapmayı düşündünüz?

Bulunduğum işte çokta dünyayı değiştirecek bir potansiyel yok. Ancak tabii ki yakın dünyamı değiştirmek adına elimden geleni yapacağım. Van depreminde yaşananlar göz önüne getirilirse birçok yapının deprem sigortası bulunmamaktaydı. Bu konuda halkımızı bilinçlendirip doğal afet kaza gibi olaylar olmadan harekete geçmelerini sağlamak adına bilgilendirebiliriz. Bunun için ekibimizle birlikte çalışıyoruz. Yapacağımız uyarılar ve dikkat etmemiz gereken çalışmaları yaparsak bu anlamda bir değişime ön ayak olabiliriz.

Sermaye iş kurmak için önemlidir. Ne kadarlık bir sermaye ile başladınız? Hedefiniz nedir ve nasıl bir planlamayla çalışıyorsunuz?

Plansız bir girişim olmayacağından bir yol çizdik ve sektörün öncü şirketleri ile çalışıp halkımıza kaliteli hizmet sunmayı planlıyoruz. Bu kapsamda en önemli şirketler ile işbirliği yapıyoruz. Biz bu işle başlarken 200 Bin lira civarı bir sermaye ile giriştik bu işe ve sermayenin ana kaynağı ailemdi. Bunun için dışardan her hangi bir sermaye kullanmadık. Bu da bizim için önemli bir avantaj. Sigortacılık bazı durumlarda mecburi olduğundan nakit akışını almamız çokta uzun sürmedi.

“İŞE ERKEN GELMEK ÖNEMLİ”

Yeni bir girişimciye ne gibi tavsiyeleriniz olur ve bu anlamda tavsiyeleriniz nelerdir?

Kesinlikle büyük bir azim sabır ve çok çalışmak girişimcilikte önemlidir. Bunun yanı sıra girişimci olabilmek için cesur olmak ve kararlı adımlar atmak gerekiyor. Ben burada yeni girişimcilere bu tavsiyelerde bulunabilirim. Girişimci olabilmek ve başarılı olmak adına mesai kavramı yoktur. Bazen gece 12’lere kadar iş yerimizde çalışır ve hizmet üretiriz. Çoğu zamanda erken saatlerde işlerimiz bitirebiliyoruz. İşimizin her ne kadar bitiş saati belli olmasa da sabah erken işe geliriz. Erken uyanmak ve iş yapmak bu anlamda önemlidir. Buna dikkat etmek gerekiyor. Başarı için erken kalkmak şart. Tüm bunları yaparak sektörde ilk sıralara yükselip halkımıza en sağlıklı ve kaliteli hizmet vermek bizim en büyük arzumuzdur. Bu kapsamda da çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Peki ya sigortalar? Vanlıların sigortaya karşı ilgisi nasıl?

Ne yazık ki bizde zorunlu olmayan sigortalara karşı ilgi çok çok az. Depremlerden sonra biraz daha deprem sigortalarına DASK’a ilgi arttı ama işyeri sigortaları da biraz daha büyük yatırımlar olduğu için ilgi biraz daha artıyor. DASK üzerine konuşursak, DASK hangi hasarları kapsar? Onlardan bahsedeyim. Deprem nedeniyle konutta yangın çıkarsa, patlama olursa, yine deprem nedeniyle yer kayması oluşursa, bunların vereceği zararlar DASK kapsamındadır. Bunların dışındaki konuttaki eşyalar DASK kapsamında değil. Kişilerin uğrayacağı bedeni zararlarda buna dahil. Bunlarda DASK kapsamında değil. Bunlar için Konut Sigortalarını öneriyoruz. Çok daha uygun fiyatlarla. Yüksek meblağlar ödenmiyor konut sigortaları için. Bunun dışında DASK sigortasını tapudaki hak sahibi yaptırıyor. Kiracının yaptırmasına gerek yok. Kiracının yaptıracağı şey Konut Sigortasıdır. İçerdeki eşyaları güvence altına alıyor bu şekilde.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Bu işte azim benim için çok önemli. Kişinin çok azimli olması ve birazcık da hırsta gerekiyor. Yanlış yollara sapmadan ve son olarak da çok çalışmakla bu işte başarılı olunabilir. Mesleğimiz çok zor bir meslek, çünkü var olmayan bir şeyi satıyoruz. Olabilecek şeyleri satıyoruz, yani güven satıyoruz aslında, mesleğimizin en zor kısmı da bu. Halkımızdan, yaşadığımız coğrafyadan dolayı işimiz batı illerine göre çok daha zor. Bu yüzden zorunlu sigortalar da daha çok üretim yapıyoruz ama zorunlu olmayanlara da yavaş yavaş önermeye başladılar. Genciz, dinamik bir yapımız var ve bunun dışında ailemden gelen 35-40 yıllık bir ticaret geçmişimiz var. Karaaslan Otomotiv- Ahmet Karaaslan Otomotiv. Hala da ailem galericilik sektöründe devam etmekte ve ayrıca Başak Traktörün Van Bayisi.

Serhat Karaaslan kimdir?

1991 yılında Van’ın Erciş ilçesinde dünyaya geldim. İlköğrenim ve lise eğitimimi Erciş’te tamamladıktan sonra 2005 yılında Van’da işlerimiz olduğu için Van’a taşındım. Geçmişte aileme ait Karaaslan Otomotiv ve Ahmet Karaaslan Otomotivde oto galeri ve sıfır traktör üzerine alım satım yaptım. Ayrıca Başak Traktörün Van ve Hakkari bölge bayisiyiz. Yeni Doğu Gazetesi

Editör: Wan Haber