Tüik Geçen Sene Mart Ayı İle Bu Senenin Mart Ayını Karşılaştırdı

Tüik mart dönemine ilişkin bazı rakamlar açıkladı. Bu rakamlar doğrultusunda işsizlik oranı geçen senenin mart ayına göre değerlendirildi. Ülkemizdeki 15 yaş üstü gençlerin işsizlik oranları belirlendi. Bu sayı yüzde 13,2 oranındadır. Geçen yılın mart ayına göre beş yüz yetmiş üç bin kişi oranında azalma yaşanmıştır. Yani yüzde 0,9 oranında bir azalma söz konusudur. İşsizlik rakamları üç milyon dokuz yüz yetmiş bir (3 milyon 971) şeklindedir.

Tüik 'in açıklamaları doğrultusunda genç kesim yüzde 24,6 olarak belirlendi. Bunun yanında genç nüfusun bir işe yerleştirme oranı ise yüzde 27,4 şeklindedir. Bir işe yerleşenleşenlerin sayısı ise yüzde 3,4 puanlık bir düşüş ile yüzde kırk ikiyi bulmuştur. İstihdam edilen vatandaşlarımızın yerleştiği sektörler ise şu şekildedir. Tarım alanında beş yüz otuz sekiz bin (538), inşaat alanında iki yüz kırk sekiz bin  (248) hizmet alanında ise toplam istihdam edilenlerin sayısı dokuz yüz üç bin kişi (903) kişi bazında bir azalma söz konusudur. Sanayi sektörüne bakıldığında ise durumda 26 bin kişilik bir artış söz konusudur.

İş Günü Oranları

Bu yılın mart ayında iş günü oranlarında rakamsal değerler bir önceki yılın aynı dönemine göre 2 milyon 235 kişi bazında bir azalma görülmüştür. İş gücüne katılma değerlerine bakıldığında ise durum 4,5 puanlık bir azalış yaşamak ile  birlikte sonuç yüzde 48, 4 olarak  görmüştür.

Tüik 'in Mart Ayı Oranları

Tarım Dışı İşsizlik Oranının Rakamsal Değerleri

Tarım dışı işsizlik oranında 1,1 oranında bir azalış görüşmektedir. Bu oranın yüzdelik dilimi 15,0 şeklindedir.

Bunun yanında bir kesim vatandaşlarımız kayıt dışı çalışmaktadır. Mevsimlik işçiler gibi herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmadan kayıt dışı çalışanlar bulunmaktadır. Bir önceki yılın aynı mevsimine göre kayıt dışı çalışanlarda 4,8 puanlık bir azalış görüşmektedir. Yüzdelik oranı ise 29,1 şeklindedir.

Editör: Wan Haber