Merkez Bankası’nın faiz oranlarını artmasıyla beraber kredi faiz oranlarında da belli bir artış yaşandı. Bununla birlikte artık bayilere kullanılmamış araçların gelmesi yani özel tüketim vergisi tutarları otomobil firmalarının sene sonunda zam getirmemesi ile ikinci el otomobil fiyatlarında düşüşler meydana geldi.

Covid-19 süreci ve sıfır araçların tedarik edilmesinde yaşanan çeşitli problemler, yabancı para birimlerinde meydana gelen artışlar nedeniyle sıfır araçlarda ve ikinci el araçlarda fiyat artışları meydana geldi. Ayriyeten otomobil firmalarında araç bulunmaması nedeniyle otomobil alıcıları ikinci el otomobile yöneldi. Hal böyle olunca da ikinci el piyasası aldı başını gitti. İkinci el otomobil fiyatları iki hatta üç katı kadar artış gösterdi.

İkinci El Araç Fiyatlarında Düşüş Oldu Mu?

Aralık ayının gelmesi ile beraber ikinci el araç fiyatlarında gözle görülür bir düşüş meydana geldi. Kredi faiz oranlarının artmasıyla beraber otomobil firmalarına sıfır araçların artık tedarik edilmesi yaşandığı  için bu durum ikinci el piyasasında alımları yavaşlattı. Hatta durağanlaştı da denilebilir. Bayilere kullanılmamış araçlarda geldi. ÖTV tutarları otomobil firmalarının aralık ayında yıl sonu zammı getirmemesi ile beraber ikinci el otomobil fiyatlarında düşüşler yaşandı.

Aralık Ayında İkinci El Araç Satışlarında %35’lik Bir Düşüş Meydana Geldi

INDICATA’nın 2. El araç piyasası ile ilgili hazırlamış olduğu istatistik verilerinde; kasım ayında Türkiye’de ikinci el otomobil piyasasında toplamda 136.323 araç satışı gerçekleştirildiğini yapılan otomobil satışlarında ise Kasım 2019 verilerine göre Ekim ayına göre %35’lik bir düşüş yaşandığı belirtildi.

ÖTV İndirimi Uygulamasına Takılan Otomobillerde 50.000 TL’ye Varan İndirimler Mevcut

ÖTV kapsamında bulunmayan satış ücretleri genel itibari ile 130.000 TL’nin altında satılan araçlarda 50 artı ve yüzde 18’lik KDV uygulanırken, 130.000 TL’nin üzerindeki otomobiller açısından %80 oranında ÖTV artı yüzde 18’lik bir KDV uygulamaktadır. Otomobili firmaları ise 130.000 ve daha da altındaki araçlar açısından 500 ile 1000 TL arasında bir indirim ile %50’lik vergi tutarı ile 50.000 TL’lik bir indirim yapmış olurlar.

Editör: Wan Haber