Engelli aylığı ve yaşlılık aylıkları birbirine benzer özellikler taşısa da temelde iki farklı kavramdır. Engelli maaşından yararlanmak için en az %40 oranında engel oranına sahip olunması gerekmektedir. Engelli sağlık raporuna sahip kişilerin bu maaşlardan yararlanmaları için gerekli şartları sağlaması gerekir. SGK engelli maaşı oranları farklı dönemlere ve ekonomik duruma göre belirlenmektedir.

2021 engelli maaşı ne kadar?

%40-69 engelliler için  567 lira 97 kuruş alıken, 2021 zammı ile  609 lira 77 kuruşa, %70 ve üstü engelli için 851 lire 95 kuruş alırken  914 lira 65 kuruşa yükselmiştir.

Engelli Maaşı Nasıl Alınır?

Engelli maaşı almak için öncelikle kanunlarda ve ilgili yönetmeliklerde yer alan şartların sağlanması gerekir. Bu şartlar arasında en önemlisi en az %40 oranında engel oranlarına sahip olmasıdır. Bunun yanı sıra kişinin doğrudan bu maaşı alması için 18 yaşından büyük olması gerekir. Engelli maaşı hem engelli hem de engellilere bakmakla yükümlü kişilere yapılabilir.

Sigortalı olarak her hangi bir işte çalışan engellilerin bu maaştan yararlanması mümkün değildir. Engelli veya evde bakım parası almak için başvurular engelli kişinin yaşadığı bölgede yer alan ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) üzerinden yapılmalıdır. Başvurular sırasında farklı tip belgelerin tamamlanması ve engel durumunun ispatlanması gerekmektedir.

Engelli veya engelli yakını aylıklarından yararlanmak isteyen kişilerden farklı şartlar aranabilir. Söz konusu şartları sağlamayan vatandaşlar bu yardımdan yararlanamazlar. Engelli maaşı talebinde bulunmak için öncelikle hastaneden engel durumunu gösteren belgeleri almak gerekir. Ardından bu belgeye ek belgelerle ilgili kurumlara başvurular iletilmektedir.

Engelli Maaşı Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Engelli aylığı almak isteyenlerin belirtilen şartları taşımaları halinde başvurularını yapmaları mümkündür. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üzerinden yapılacak başvurularda istenen belgeler arasında:

En az %40 engel oranına sahip olduğunu gösteren sağlık raporu, 18 yaş altı için velisinin veya varsa vasisin onayı, Gelir durumuna ilişkin belgeler, Adres bilgilerini teyit eden belgeler vb.

Yer almaktadır. Engelli maaşı oranları kişinin sahip olduğu engel oranlarına göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle herkes için standart bir engelli aylığından bahsetmek mümkün değildir.

Engelli maaşından yararlanmak için ayrıca kişilerin gelir durumunun bu maaşı almak için uygun olması, yani vatandaşın gerçekten paraya muhtaç olması gerekmektedir. Engelli aylığı alınması için hane içinde bulunan kişilerin, kişi başına düşen gelirinin asgari ücretin asgari ücretin üçte birinden çok olmaması gerekmektedir. Bu oranında üzerinde bir gelir sağlanıyorsa engelli aylığı ödemesinden yararlanmak mümkün değildir. Aynı zamanda engellinin çalışması da bu hakkın kaybedilmesine neden olabilir.

Editör: Wan Haber