2020 asgari ücret ve AGİ nihayet belli oldu. Yeni asgarin ücretin tespit edildiği son toplantı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapıldı.Toplantı bitiminde 7 milyon insanın beklediği haberi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk son dakika açıklamasıyla duyurdu. Yeni asgari ücretle birlikte AGİ ödeme tablosu da açıklandı. Toplantı sonrası açıklama yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk şunları söyledi:

Bu yıl da komisyon kararı oy çokluğuyla aldı. Asgari ücret brüt 2 bin 943 TL net 2 bin 324 lira oldu. Zam oranı yüzde 15,03 oldu. Üç çocuklu ve evli biri için asgari ücret 2 bin 479 lira olacak. Karar oy çokluğu ile alındı. İşverene 75 TL asgari ücret desteği verilmeye devam edilecek.

 

2020 AGİ ne kadar oldu?

Asgari ücretteki artış, işçi ve memur tüm çalışanların gelecek yıl alacağı asgari geçim indirimini (AGİ) de etkiledi. Asgari ücrete yapılan yüzde 15.lük zamla en düşük AGİ tutarı 220.66 TL, Evli, eşi çalışmayan ve 3 çocuklu ile eşi çalışan 5 çocuklu çalışanlara ödenmekte olan en yüksek AGİ tutarı ise asgari ücretteki yüzde 15.3'lük artışla 375.13 TL’ye yükseldi.

 

TÜRK İş kararı kabul etmedi basın toplantısını terk etti

Bakan Selçuk'un açıklaması sonrası konuşan TÜRK İş temsilcisi açıklanan bu rakamı kabul etmemiz mümkün değil açıklamasını yaptı. TÜRK-İş 2020 asgari ücretinin 2 bin 578 Lira olmasını istiyordu. Ancak 2020 için yapılan zam yüzde 15.3 oranında kaldı. TÜRK-İş yeni asgari ücretin açıklandığı basın toplantısını karara muhalefet ediyoruz diyerek terk etti.

İnternet Haber

Editör: Wan Haber