“Azerbaycan'da Tıp Okumak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?” sorusu Tıp alanında eğitim almak isteyen yüzlerce öğrenci tarafından sorulmaktadır. Özellikle Türkiye’de öğrencilerin sıklıkla araştırdığı bu konuda merak edilenleri ve Azerbaycan Tıp okulları hakkında bilinmesi gerekenleri bu yazımızda sizler için derledik.

Azerbaycan Türkiye tarafından kardeş ülke olarak nitelendirilen bir ülkedir. Ülkenin resmi dili ise Azerbaycan Türkçesi ‘dir. Ülkede eğitim almak isteyen Türk öğrencilerin Azerbaycan Türkçesi öğrenmeleri tamamen farklı dil yapısına sahip olan yabancı bir dili öğrenmelerine göre çok daha kolaydır. İki dil arasında büyük benzerlikler bulunmasının da bir sonucu olarak Türkiye’den Azerbaycan’a okumak için giden öğrenciler dil öğrenimi konusunda fazla zorluk yaşamamaktadır. Ülkede eğitim imkanları da oldukça gelişmiştir. Öğrenciler için uygulanan harçlar geçmişten bugüne minimal düzeyde tutulduğu için yabancı öğrenciler eğitim almak için Azerbaycan’ı maddi olarak da tercih etmektedir. Peki Azerbaycan’da eğitim almak için tercih edebileceğiniz üniversiteler hangileridir? 

Azerbaycan’da Yabancı Öğrencilere Eğitim Veren Üniversiteler

Azerbaycan’da yabancı öğrencilere eğitim veren birçok üniversite bulunur. Bu üniversiteler arasında bazıları verdikleri eğitimde alansal olarak ilerleme gösterirken bazı üniversitelerde de neredeyse her alanda eğitim verilmektedir. YÖK tercih kılavuzu kapsamında yer alan Azerbaycan üniversiteleri aşağıdaki gibidir;

  • Bakü Devlet Üniversitesi,
  • Nahçıvan Devlet Üniversitesi,
  • Azerbaycan Politeknik Üniversitesi,
  • Azerbaycan Tıp Üniversitesi,
  • Azerbaycan İktisat Üniversitesi,
  • Bakü Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi,
  • Odlar Yurdu Üniversitesi,
  • Bakü Slavyan Üniversitesi,
  • Azerbaycan Diller Üniversitesi,
  • Azerbaycan Pedagoji Üniversitesi,
  • Azerbaycan Medeniyet ve İnce Sanat Üniversitesi.

Yukarıda yer alan eğitim kurumlarının her biri yabancı öğrencileri kabul etmektedir. Bununla birlikte Azerbaycan üniversitelerinde Tıp eğitimi almak için karşılamanız gereken bazı gereklilikler de bulunmaktadır.

Azerbaycan’da Tıp Okumak İçin Gerekenler

Azerbaycan’da tıp okumak için gereken birçok nitelik bulunmaktadır. Öncelikle Tıp eğitiminin Azerbaycan’da 6 yıl olduğunu dile getirmek gerekir. Bununla birlikte bir yıl hazırlık eğitimi almak da şartlar arasında bulunmaktadır. Yabancı öğrencilerin ülke dilini öğrenmelerinin yanı sıra Tıp eğitim dili İngilizce olduğu takdirde yeterli düzeyde İngilizce bilmeleri de gerekir.

Azerbaycan’da tıp eğitimi alıp ülkemizde mesleğinizi icra edebilirsiniz. YÖK tanınırlığı bulunması nedeni ile kolayca Azerbaycan’da eğitiminizi tamamladıktan sonra ülkenizde mesleğini icra etmeniz mümkün hale gelmektedir. Bunun için Tıp YÖK Denklik Sınavına girme şartı bulunur.

Azerbaycan’da tıp okumak için öncelikle ülkenizde üniversite giriş sınavına girmeniz gerekmektedir. Devamında aldığınız puan ile YÖK Atlas üzerinde bulunan Azerbaycan üniversitelerini tercih etmeniz gerekir. YÖK üzerinden yerleşemeyen öğrenciler yabancı öğrenci kontenjanlarından da başvuruda bulunabilir. Sonrasında puanınızın yeterli olması durumunda tercih sonuçlarınıza göre Azerbaycan’da Tıp eğitimi alabilirsiniz. Azerbaycan’da tıp okumak hakkında en çok merak edilenlerden biri de eğitim ücretleridir. Azerbaycan öğrenciler için düşük harç politikaları uygulamaktadır. Azerbaycan’da eğitim almak isteyen yabancı öğrenciler için bütçe dostu eğitim harçları ile eğitim imkanları daha tercih edilebilir konuma gelmektedir.

Editör: Wan Haber