İRAN’IN ALDIĞI KARAR

İran hükümeti, yurt dışına çıkan vatandaşlarından aldığı gümrük harçlarına geçtiğimiz günlerde büyük oranda bir zam uyguladı. 

Şimdiye kadar çıkışlar için kişi başına alınan cüzi miktardaki harç parası, yüzde bine varan bir oranda arttırıldı.

İran hükümeti ayrıca ikinci ve üçüncü çıkışlarda kişi başına aldığı harç oranını çok daha fazla yükseltti. Durum böyle olunca, İranlı turistlerin yoğun olarak geldiği Van'da, şu sıralar gözler İranlı arar oldu.

VAN’A NASIL YANSIR?

İran’ın aldığı bu karar ise, en fazla ziyaretlerin gerçekleştiği Türkiye’yi ilgilendiriyor. Alınan kararda Van’ın durumu ise, ayrıca önem arz ediyor. 

Son yıllarda İranlı turistlerin yoğun ilgi göstermesiyle gündeme gelen Van’da bu karar turizmci esnafı tarafından endişeyle karşılanıyor.

İlerde İranlı turist akışının tamamen durmasından endişelenen esnaflar, durumun geniş bir yelpazede ele alınarak değerlendirilmesini ve yeni alternatifler üzerine de fikir alışverişi yapılmasının doğru olacağını söylüyor.

 

VAN İÇİN ÇÖZÜM NE?

Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, uygulanan harç zammına rağmen İranlı turistleri Van’a çekmenin mümkün olduğunu söylüyor. Güler, bunun için çeşitli kolaylıkların sağlanması gerektiğine işaret ederken, yeni bir açılımın da zorunluluk olduğunun altını çiziyor.

Bunun için Van’daki yerel dinamiklerin yapması gerekenler olduğunu belirten Güler, çözüm önerisini de şöyle açıkladı:

“Şu an harçlardan dolayı İranlılar gelmiyor olabilir, ama bunu aşmak mümkün. Şimdi bizim yapmamız gereken şey, tur paketleri içerisine bu harçları dâhil ederek alternatifler sunmak olacak. En pratik çözüm budur. Otelci esnafı da indirim yapacak. Oteller şimdiye kadar aldığının altında ücret alacak. Tur şirketleri ona göre bir kolaylık oluşturma yoluna gidecek. Böyle olunca o maddi külfet aşılıp, gelişlerin önü açılacak.”

“İŞİ DİYALOGA BIRAKMAYALIM”

İran hükümetiyle yapılacak görüşmelerin de önemli olduğunu, ancak bu görüşmelerin kısa sürede sonuç vermeyeceğini tahmin ettiğini ifade eden Güler, şöyle devam etti:

“Ben girişimlerin çok sonuç vereceğine inanmıyorum. Çünkü İran’da işler biraz yavaş yürüyor. Diyelim ki bir girişimden sonuç alınsa bile uygulaması en az iki yıl alır, çünkü bu harç kararı bir yıl evvel alınmıştı, uygulaması bir yıl süre aldı, iptal edelim deseler bu kez de iki yıl gerekli belki de! O nedenle ilk etapta kendi pratik çözümlerimize ağırlık vermeliyiz.”

ALTERNATİFLER ŞART

Van turizmi için bir devletle sınırlı kalınmaması gerektiğini, bunu daha önce de dile getirdiğini belirten Güler, şunları kaydetti:

“Biz her zaman özellikle turizm başta olmak üzere diğer konularda da sadece İran’a bağlı kalmamızın doğru olmadığını söyledik. Ancak özellikle otelci arkadaşlar İran’dan başka hiç bir alternatifi düşünmek bile istemediler. Toplantılarda bunun çok tartışmasını da yaptık. O nedenle bir yandan İranlıların eskisi gibi gelmeye devam etmelerini sağlamak için yöntem ararken, bir yandan da yeni arayışlara girmemiz gerek. Tabi bunu yıllar önce yapmalıydık. Van, kültürel yakınlık nedeniyle Irak dâhil özellikle Arap ülkeleri için müsait bir yer. Bunun dışında Türkî Cumhuriyetleri ve Avrupa ülkelerine dönük bir çalışma içinde olmamız lazım. Turizm değişkenlik arz eden bir alandır, turist sürekli bir yerde durmaz, en fazla 3 yıl, 5 yıl. Mesela Araplar 5 yıl boyunca Karadeniz’i tercih etti, şimdi ise orada yoklar. O yüzden Van turizminin de sürdürülebilirliliği açısından alternatifleri çoğaltmak zorundayız.”(Prestij Gazetesi)

Editör: Wan Haber