Edirneli bir grup vatandaş, Umurbey Mahallesi'ndeki Tavanlı Çeşme'nin kurtarılması için harekete geçti. İnternet üzerinden imza kampanyalarının düzenlendiği www.imza.la isimli sitede bir etkinlik oluşturan grup, topladığı imzalarla çeşmenin restore edilmesi için çabalıyor.
Edirne'nin tarihi çeşmelerinden olan ve tavanlı çeşme türünde Edirne'deki son örneklerden biri Umurbey Mahallesi'ndeki Tavanlı Çeşme, tarihi esere sahip çıkan bir grup vatandaşı bir araya getirdi. Ahşap bölümleri çürümeye başlayan ve tavan süslemeleri tahribata uğrayan çeşmenin kurtarılması için harekete geçen vatandaşlar, internet üzerinden imza atarak sosyal sorumluluk örneği sergiliyor.
Suyu akmadığı gibi üzeri de sprey boyayla yazılmış yazılarla doldurulan çeşme, mahalle sakinlerinin de tepkisine yol açıyor. Çeşmenin Umurbey Mahallesi'nde olduğu için kaderine terk edildiğini savunan mahalle sakinleri, Osmanlı döneminin seçkin örneklerinden biri olan tarihi çeşmenin bir an önce onarılması için yetkilileri göreve çağırıyor.
Kesme taştan oluşan ve tek cepheli bir çeşme olan Tavanlı Çeşme ahşap çatılı olup, ahşaptan iki konsola oturmaktadır. 2.38 metre cepheye sahip olan çeşmenin boyu 2.60 metredir.
(ORA)

05.02.2013 11:46:53 TSI

Editör: Wan Haber