Konya'da, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü düzenlenen etkinlikle kutlandı.
Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürlüğünde düzenlenen toplantıda sulak alanların önemi, korunması, sürdürülebilirliği ve akılcı kullanımı konularında kamuoyunun dikkati çekilmeye çalışıldı. Toplantıya AK Parti Konya Milletvekili Cem Zorlu, Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürü Ahmet Duran ve davetliler katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürü Ahmet Duran, yağmur ormanlarından sonra dünyanın en büyük biyoçeşitliliğine sahip alanların sulak alanlar olduğunu söyledi. Duran, "Ülkemizin de çok ciddi sulak alan havzaları mevcuttur. Ülkemizde 24 sulak havza alanından bir tanesi de Konya Kapalı Havzası sulak alanlarını oluşturmaktadır. Sadece su alanlarındaki biyoçeşitlilikle kalmayıp özellikle bölgenin en önemli kuş göç yolları üzerinde bulunması sebebiyle de sulak alanlarımız önemli bir değere sahiptir. Biz özellikle bölgemizdeki 20'ye yakın sulak alanlarımızın tekrar eski yaşam alanlarına dönüştürülmesi noktasında Doğa Koruma Milli Parkları Genel Müdürlüğü olarak ve bakanlığımızın bağlı kuruluşları, genel müdürlükleri ve taşra bölge müdürlükleri olarak 2012 yılı itibariyle bir dizi rehabilitasyon çalışmalarına başladık. Bu kapsamda Ereğli sazlıkları olarak ifade ettiğimiz Akgölümüz'ün rehabilitasyonu anlamında bir çalışmayı bugünden başlattık. Bu noktada da toplumun tüm kesimlerinden destek almak üzere sizlerle özellikle 2013 yılının ana teması olarak sulak alanlar temasını Ereğli sazlıkları olarak ortaya getirmiş bulunmaktayız" dedi.
AK Parti Konya Milletvekili Cem Zorlu ise, Türkiye'de sulak alanların kuru alanlar olmaya doğru gittiğine işaret etti. Zorlu, Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını ve yeterli su kaynaklarına sahip olmadığını belirterek, "Bu noktada geleceğin savaşlarının petrol çerçevesinde değil, su kaynakları çerçevesinde olacağını düşündüğümüzde su kullanımı konusunda gerekli bilince ulaşmak zorundayız. Kusura bakmayın evimizdeki suyu kullanırken, arabamızı, çamaşırımızı yıkarken bu suyun parasını ben veriyorum diye israf etmeye hiçbir şahsın hakkı yok. Evinin önünden geçen nehirden abdest alırken dahi israf etmeyi yasaklayan gelenekten gelmekteyiz. En kısa süre içerisinde bakanlıklarımız, genel müdürlüklerimiz, televizyonlar aracılığıyla su kullanma bilincini arttırmalı ve gelecek nesillere bizim kadar en az yaşanabilir bir Türkiye bırakmak zorundayız" diye konuştu.
(SA-İP-Y)

01.02.2013 16:41:31 TSI

Editör: Wan Haber