Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, tarım ve hayvancılıkta son 10 yılda yaşanan gelişmeleri rakamlarla anlattı. Son 10 yılda yabancılara 100 bin dönüm tarım arazisinin satıldığını söyleyen Başkan Sözat, "Hasan'ın çiftliği Hans'ın çiftliği olmasın" dedi.
Balıkesir Ziraat Odası toplantı salonunda gazetecilerle bir araya gelen Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, tarım ve hayvancılıkta yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Sözat, 2012 yılının çiftçinin emeğinin karşılığını alamadığı bir yıl olarak geride kaldığını söyledi. Sami Sözat, "Türkiye ithalat cennetine dönüştü. Tarım ve hayvancılık ürünlerinin ithal edilmesi ile çiftçi zor bir yılı geride bıraktı. Kimsenin kazandığı parada gözümüz yok. Türkiye'de milyoner olan kişi sayısı artış gösterdi. Bu milyonerlerin içinde çiftçi, esnaf, memur bulunmuyor, zaten olması da mümkün değil" dedi.
Son 10 yılda canlı hayvan ithalatının yüzde 392, et ithalatının ise yüzde 312 artış gösterdiğini kaydeden Sami Sözat, buğday, arpa ve mısır gibi tarım ürünlerinin ithalatında ise yüzde 92 artış gerçekleştiğini söyledi. İthalatta tarım ve hayvan ürünleri ile yüzde sıfır gümrük vergisi olan mücevherat sektörünün yarıştığına dikkat çeken Sözat, ithal edilen mücevherleri çiftçinin almadığından emin olduğunu ifade etti.

1 MİLYAR DOLARLIK CANLI HAYVAN İTHALATI
Tarım ve hayvancılık sektöründeki ithalatın korku verici boyutlara ulaştığını anlatan Sami Sözat, "Vereceğim rakamlar Türk çiftçisi adına üzüntü vericidir. 2012 yılında 1 milyar dolar değerinde canlı hayvan, 1 buçuk milyar dolarlık da et ithal edilmiştir. Bu ikisinin toplamı yaklaşık olarak 6 milyar TL yapmaktadır. Bu paranın yarısı hayvancılıkla uğraşan çiftçiye verilse biz canlı hayvan ihraç ederiz. Şunu unutmayalım. Hiçbir çiftçi süt veren hayvanını kesmek istemez. Bugün, banka borcu için ürünlerden para kazanamayan çiftçi, süt veren hayvanını ve tarlalarını satar duruma geldi. Türkiye, hayvancılıkta dip yapmıştır. 2002 yılında Türkiye'nin canlı hayvan ihracatı 32 milyon dolar, ithalatı ise 16 milyon dolar. 2012 yılına geldiğimizde ihracatımız 7 milyon 300 bin dolar, ithalatımız ise 1 milyar dolar. Tarım Bakanlığı, alacaklı kapıya dayanmadan bu duruma çare bulmalıdır. Türkiye, düne kadar kendi kendine yeten bir ülkeydi. Son 10 yılda 13 milyon dönüm arazi tarım dışı bırakıldı. Düne kadar ekilen tarlalar bugün ekilmiyor. Bunların nedenleri araştırılmalı. Biz, İspanya'dan marul, İtalya'dan ıspanak alır hale geldik. Bugün çiftçiyi; esnaf, sanayici korumalıdır. Bu konu ciddi anlamda ele alınıp incelenmezse bunun cefasını hepimiz çekeriz" dedi.

ÇİFTÇİNİN PARAYA İHTİYACI VAR
Çiftçinin sıcak paraya ihtiyacı olduğunu anlatan Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, çiftçinin sıcak para sıkıntısını elindeki tarım arazilerini satarak karşıladığını söyledi. Başkan Sözat, "Tarım arazileri yabancılara satılıyor. Yasal olarak yabancılar 600 dönüme kadar arazi satın alabiliyor. 2002 ile 2012 yılları arasında Türkiye'de 100 bin dönüm arazi satışı gerçekleşmiş. Cumhuriyetten 2002 yılına kadar ise sadece 36 bin metrekare satış yapılmış. Her sorun çözülür, ancak giden toprak geri gelmez. Bu konu acil olarak çözülmeli. Hasan'ın çiftliği Hans'ın çiftliği olmasın. Çiftçinin sıcak para sıkıntısı devam ettiği halde bu satışlarda devam eder. Buna benzer bir örneği Sakarya'da yaşıyoruz. Sakarya'da 7 köyün arazisinin yüzde 90'ı bir bankaya ipotek edilmiş. Bu sorun çözülmeye çalışılıyor" dedi.
Sami Sözat, toplantının sonunda gazetecilerin 2013 yılından ne bekliyorsunuz sorusunu ise "Borçlarından kurtulmuş çiftçiler görmek istiyorum" diye cevapladı.
(BD)

21.01.2013 13:42:31 TSI

Editör: Wan Haber