Dünyaca tanınan Kırgız yazar Cengiz Aytmatov ölümünün 12. senesinde sevenleri tarafından kabri başında anıldı. Yapılan haberlerin sonucunda Cengiz aytmatov’un kim olduğu ile ilgili özellikle de son zamanlarda arama motorlarında çeşitli sorular sorulmakta ve meraklar giderilmeye çalışılmaktadır.

Kırgız Edebiyatı’nın yanı sıra aynı zamanda Rus dili ve edebiyatı ile Türk edebiyatında önemli bir yere sahip olan Cengiz Aytmatov “Cemile”, “Beyaz Gemi”, “Selvi Boylum Al Yazmalım”, “Gün Olur Asra Bedel”, “Cengiz Han’a küsen Bulut”, “Elveda Gül”, “sarı Dişi Kurdun Rüyaları” ve “Toprak ana” isimli Unutulmaz çalışmalara imza attığı bilinmektedir Eserleri 157 dile çevrilen Aytmatov, Avrupa Birliği, NATO ve Unesco'da ülkesinin temsilciliğini üstlenme fırsatını yakaladı. Cengiz Aytmatov, Mayıs 2008 tarihinde Tataristan’ın başkenti Kazan’da rahatsızlanmış tedavi görmüş olduğu Almanya’da 10 Haziran 2008 tarihinde hayata gözlerini yummuştur.

Cengiz Aytmatov Kimdir?
20. yüzyılın en önemli yazarlarından birisi olarak edebiyatı tarihine adını altın harflerle yazmayı başarmıştır. 12 Aralık 1928 tarihinde manas’ın karargahının bulunduğuna inanılan talas Vadisi’ndeki şeker köyünde doğmuştur. Babası Törükul Aytmatov devlet adamı, annesi Kırgızistan Isık Göl bölgesinde doğmuş Tatar asıllı Nagima Aytmatov’a da öğretmen kimliği ile tanınmaktadır. 

Çocukluğunda kazakistan’a giderek cambul veterinerlik teknik okulunda eğitimini tamamladı. Daha sonrasında şimdiki Kırgızistan’ın başkenti olan Bişkek'e giderek burada tarım enstitüsünde öğrenimine devam etti. Hemen ardından Maksim Gorki edebiyat enstitüsü’ne geçti ve 1956 ile 1958 seneleri arasında Moskova’da okudu. Yazmaya bu yıllarda pravda gazetesi ile başladı. Yazdığı eserler ile öne kavuştu. ve 1957 senesinde Sovyet yazarlar Birliğine üye kabul edildi.

Aytmatov “Gün Olur Asra Bedel” romanının film çekimleri için gitmiş olduğu Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da 16 Mayıs 2008 tarihinde rahatsızlandı ve böbrek yetmezliği teşhisiyle tedavi için Almanya’ya gönderildi. Almanya’nın nünberg kentindeki klinik tedavi gören Cengiz Aytmatov komaya girdi 10 haziranda 2008 tarihinde hayatını kaybetti.

 

Editör: Wan Haber