Ülkemizde bulunan peri bacaları arasında en bilineni kesinlikle Kapadokya. Ancak Manisa-Kula, Van-Başkale, Erzurum-Narman, Konya ve Afyon ilçelerimizde de peri bacalarınn olduğunu bilinmektedir.

Ulaşımı nasıl sağlanmaktadır?

Vanadokya van’ın Başkale merkezine bağlı 33 km uzaklıkta yavuzlar köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Oluşum olarak Kapadokya bölgesindeki peribacaları ile aynıdır, herhangi bir farklılık göstermez. Volkanik yapılı Yiğit Dağı’ndan çıkan materyalin su ve rüzgârlarla aşındırılmasıyla oluşmuştur.

Vanadokya’nın eksikleri

Vanadokya’nın en büyük eksiklerinden birisi vanadoyayı görmek için gittiğinde bir yol çalışmasının olmadığını ve turistlik bir yer olmasına rağmen herhenagi bir konakamanın olması son derece üzüntü vermektedir. Oldukça büyük bir alanı kaplayan Vanadokya peri pacalarını, mağara ve oyma evleri sadece bir günde gezmek imkansız. Bölgeye yapılacak tesis ile hem Van’ın tanıtımı yapılabilir, hem yerli ve yabancı turistlerinin ilgisinin çekilmesi sağlanabilir.

Peribacaları nasıl oluşmaktadır?

Peribacası oluşumu volkanik faaliyet ve volkanik arazi varlığı ile doğrudan ilişkilidir. Volkanik faaliyet sonucu ortaya çıkarak etrafa yayılan ve bir zemin örtüsü meydana getiren, gevşek bir yapıya sahip kül,tüf gibi materyalin rüzgar ve su gücü ile aşındırılması ile oluşur. En üstteki daha sert yapılı kayalarda nispeten daha geç aşınarak bunların üzerine gelir ve böylece peribacası oluşumu tamamlanır. Aldıkları koni şekli ise yere yaklaştıkça etkisi azalan rüzgarın üst kesimdeki daha fazla enerjisiyle olmuştur.

Editör: Wan Haber