İnternet piyasası devamlı gelişim ve değişim içerisindedir. İnternetin tabii ki de temel yapıp elementi web siteleri olmaktadır. Domain nedir? Sorusu son zamanlarda arama motorlarında sıklıkla sorulan konuların başında gelmektedir. İnternet dünyasının bu web sitelerinin sahip olduğu site adlarına ise domain denilmektedir. Başka bir söylem ile Google, Facebook, Wanhaber, Twitter gibi her biri değişik bir internet uygulaması olan dünyada milyonlarca sitenin www.wanhaber.com.tr, google.com, facebook.com, twitter.com gibi erişim adreslerine domain adı verilmektedir.

Domain Nedir? Alan Adı

Bilindiği gibi web siteleri, dosyalarını hosting ismi verilen bir bilgisayarda toplamaktadır. Böylelikle fonksiyonu gerçekleştiren bilgisayarlara esasında ip adresleri getirilerek internet üzerinden ulaşılması mümkündür. Ancak 123.456.789 şekillerinde bir yapıda olup çok değişik ve çetrefilli rakamlardan meydana gelen ip adreslerini pek çok site için akılda tutmak tabii ki zor olacaktır. İşte böylelikle domainler, ip adreslerinin yerlerini alarak bilgisayarlara bağlanmayı sağlar.

Bilindiği gibi web siteleri dosyalarını hosting ismi verilen bir bilgisayarda toplamaktadır. Böylelikle fonksiyonlu gerçekleştiren bilgisayarlara esasında ip adresleri getirilerek internet üzerinden ulaşılması mümkündür. Ancak 123.456.789 şekillerinde bir yapıda olup çok değişik ve çetrefilli rakamlardan meydana gelen ip adreslerini pek çok site için akılda tutmak tabii ki zor olacaktır işte böylelikle domainler ip adreslerinin yerlerini alarak bilgisayarlarda bağlanmayı sağlar.

Wanhaber.com.tr adresi örnek verilecekse burada wanhaber bölümü domainin ilk kısmı olacaktır. Com.tr ise domainin uzantısı şeklindedir. Bütün dünyada kullanılmakta olan domainler, bazı ülkelere özel olan onlarca temel uzantı vardır. Bu uzantılar genel itibari ile ülke adı ya da belli başlı bazı kelimelerin kısıtlamaları şeklinde sonuç oluşturmaktadır.

Editör: Wan Haber