Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Van Milletvekili Özdal Üçer, Van’ı çok büyük sıkıntılara sokan elektrik kesintilerini Meclis gündemine taşıdı. Özellikle de VEDAŞ’ın özelleştirilmesinin ardından artan elektrik kesintileri kentte yediden yetmişe herkesi olumsuz etkiledi. Zaman zaman esnaflar iş yapamaz hale geldi, hane halkları isyan noktasına taşındı. 

Haber: Umut TARHAN

Sivil toplum örgütleri ve muhtarlar da durumdan dert yandı ancak tüm bunlara rağmen elektrik kesintileri sıklıkla devam etti. Durum böyle olunca BDP Van Milletvekili Özdal Üçer konuyu meclis gündemine taşıdı. Üçer, sorduğu soruların Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından cevaplanmasını istedi.

VEDAŞ tarafından özellikle kış aylarında, genelde de mevsim ayrımı yapılmaksınız yapılan elektrik kesintileri sonunda meclise taşındı. BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, halkı büyük sıkıntılara sokan elektrik kesintilerini meclis gündemine soktu ve sorduğu soruların Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından cevaplanmasını istedi.


Konuya ilişkin açıklama yapan Milletvekili Üçer; “İlinde elektrik hizmetinin özelleştirilmesinden sonra (başta elektrik kesintilerinin artması olmak üzere) yaşanan gelişmeler, artık bir kangrene dönüşmüş vaziyettedir. Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (VEDAŞ) uygulamaları, teknoloji çağında olduğumuz 21. Yüzyılda Van halkının yaşamını içinden çıkılamaz hale getirmekte, insanlar bu çağda adeta karanlığa mahkum edilmektedir. Van ilinde artık esnafın yürütmüş olduğu ticari faaliyet durma noktasındadır. Yine sanayici elektrik kesintilerinden dolayı ürün üretemez bir seviyeye gelmiş durumdadır. Bu kesintilerin her geçen gün meskenleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi; Van Halkında, kendilerine karşı nefret ve kin anlayışının devreye sokulduğu ve bilinçli bir cezalandırma politikasının uygulandığı kanaatinin oluşmasına yol açmaktadır.


Devreye sokulan bu politikadan son olarak Çaldıran İlçesi ve Köyleri de nasibini fazlasıyla almış durumdadır. İlçe'nin birçok köyünün elektriği VEDAŞ tarafından kesilmiştir. Her bir köyde birkaç kişinin sözüm ona kaçak elektrik kullanmasından dolayı bütün köy halkının cezalandırılması yolu benimsenmiş, ayrım yapılmaksızın herkesin elektriği kesilmiştir. Bu uygulama; her şeyden önce 'cezaların şahsiliği ilkesine' aykırılık teşkil etmekte, dolayısıyla uygulamanın bizzat kendisi cezai sorumluluk kapsamına girmektedir. Ancak VEDAŞ bununla da yetinmekle kalmamış; İlçe ve köylerdeki okullarda (elektrik borcunun ödenmediği iddiasıyla) kesinti uygulaması başlatmıştır. Okullarda enerjinin kesilmesinin ardından eğitimde aksamalar yaşanırken, elektrikle çalışan su pompalarının da devre dışı kalmasıyla tuvaletler kullanılamaz hale gelmiştir. Yani VEDAŞ; başta İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olmak üzere, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün (bu okulların elektrik faturalarını ödememeleri yüzünden) sahip olduğu sorumluluğun cezasını Van Halkı'nın çocuklarından çıkarmanın yolunu benimsemiş; eğitimin aksamasının vahameti bir yana, su düzeneğinin çalışmamasına da neden olarak birçok bulaşıcı hastalığa davetiye çıkarmıştır.” ifadelerini kullandı.

ZAFER TÜRÜT’Ü ŞİKAYET ETTİ

Üçer elektrik kesintilerini VEDAŞ Bölge Müdürü Zafer Türüt’e bağladı. Üçer şunları söyledi; “Göreve geldiği günden bu yana hem esnaf ve sanayicilerin, hem STK'ların hem de Van Halkının bütün uyarılarına rağmen bu tutumunu devam ettiren VEDAŞ Bölge Müdürü Zafer Türüt'ün güttüğü bu politikada ısrar etmesi; artık Van halkına karşı duymuş olduğu nefret ve ayrımcılık anlayışının iyice ortaya çıktığını göstermektedir. Bütün çalışmalarında ‘Halkın Cezalandırılması Anlayışını’ birincil görev sayan Bölge Müdürü'nün; elektrik işini halka karşı siyasi baskı aracı olarak kullanması, elektrik hizmetini bir parti faaliyeti olarak sürdürmesi ve sürekli olarak partizanca bir tutum içerisinde bulunması, kamuoyunda oluşan endişelerin daha da artmasına sebep olmaktadır. Ayrıca bu anlayışın teşkil ettiği hukuka aykırılık bir yana; söz konusu anlayış Van İli'nin geleneksel yapısına da aykırıdır. Van'ın geleneksel yapısı güçlü bir toplumsal bağın varlığına işaret etmektedir. Elektrik kesintilerinden dolayı birçok kişi kendisine karşı kasti ve şahsi bir davranışın uygulandığını düşünmektedir. Bu hissiyatın, kişinin mensup olduğu geleneksel yapıyı tetikleme ihtimali oldukça güçlüdür. Bölge Müdürü'nün bu ayrımcı yaklaşımı Van'da çok daha ciddi olumsuzlukların yaşanmasına yol açacak mahiyettedir.”


Milletvekili Üçer elektrik kesintilerine ilişkin aşağıda sorduğu soruların Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından cevaplanmasını istedi.

Üçer’in sorduğu sorular şu şekilde;
“1-Sözüm ona kaçak elektrik kullandığı tespit edilen evlerin elektriğini kesmek yerine bütün köyün elektriğinin kesilmesi yönteminin nasıl bir hukuki dayanağı vardır?

2-Okulların elektriğinin kesilmesi yasal mıdır? (Gerek eğitim gerekse sağlık açısından) yaşanacak olumsuzluklardan kim sorumlu tutulacaktır? VEDAŞ, bu tür kararlar alırken oluşacak toplumsal zararları neden dikkate almamaktadır?

3-Kamu İdaresi neden suskun ve inisiyatifsiz kalmaktadır? Bakanlığınız ile VEDAŞ arasında yapılan üretim ve dağıtım sözleşmesinde bu konuyla ilgili nasıl bir hüküm geçmektedir? Bakanlığınızın bu yanlış uygulamaya müdahale yetkisi yok mudur?

4-Çaldıran'da elektriği kesilen köyler hangileridir? Bu köylerin her birinde kaçak elektrik kullandığı saptanan hane sayısı ne kadardır?

5-Van'ın Merkeze bağlı köyleri ile diğer İlçelerine bağlı köylerde elektrik kesintisi uygulanan köyler hangileridir? Bu köylerde sözüm ona kaçak elektrik kullandığı saptanan hane sayısı ne kadardır?
6-Bakanlığınız, bu uygulamayla ilgili olarak VEDAŞ'a ne tür yaptırımlar uygulama hakkına sahiptir? Şu ana kadar VEDAŞ'a konuyla ilgili olarak herhangi bir ceza müeyyidesi uygulanmış mıdır?
7-VEDAŞ Bölge Müdürü Zafet Türüt'ün Van Halkını adeta düşman sayan bu anlayışı nasıl
değerlendirmektesiniz? Bakanlığınızın ilgili denetim birimlerini hareke geçirmeyi düşünmekte misiniz? Konu kapsamında daha önce yapılmış bir denetim mevcut mudur? Varsa sonuçları nelerdir?”

Editör: Wan Haber