Dün HDP’den yapılan açıklamayla 102 kişinin milletvekilliği aday adaylığı başvurusunda bulunduğu açıklanmıştı. İsim Listesinin açıklanmasının ardından Şemsettin Takva’da HDP’den aday adayı olduğunu açıkladı.

Milletvekilliği adaylığı ile ilgili açıklamalarda bulunan HDP Milletvekili aday adayı Şemsettin Takva, ‘’Hdp’nin hele bu süreçte yanında olmak, kesin olarak doğrudan ve demokrasiden yana olmak demenin yanı sıra taraf belirtmektir. Selahattin Demirtaş’ın, Figen Yüksekdağ’ın, tutuklu ve sürgünde ki tüm vekillerin durumuna tepki koymaktır’’ dedi.

‘’Ben tarafımı seçtim’’

Takva,“Ben tarafımı herşeye rağmen belirttim diyebilme cesaretidir. Kabul edilir veya inkâr edilir şimdiler de basın ciddi baskı altında, meşru siyaset arenasının emekçileri ya tutuklu ya sürgünde, ekonomi allak bullak, insanların alım gücü neredeyse yok, kamu emekçileri KHK’ler ile işinden atılmış ve her biri yaşam alanın bir yanına savrulmuş durumda. Kimisi kendi iş yerini açmış, bir diğeri başkasının yanında işe girmiş veya kendi el emekleri ile ürettiklerini yok pahasına satmaya çalışıyor. Yaşanan bunca gerçekliğin yanında durmak gerekiyordu ve ben de kendi doğrularım çerçevesinde bir yan, bir taraf seçtim’’ dedi.

“İnsanlık onuru işkenceyi yenecek”

Takva, ‘’HDP’yi desteklemek artık salt marjinalleştirilmiş veya terörize edilmiş halkların sorumluluğunda değil, HDP barajı aşamazsa o barajın altında sadece bu halklar kalmaz bilincini ve sorumluluğunu da hissederek aday adayı oldum. Ömrüm çok seçim gördü, siyasetten de hep aktif roller üstlendim peki neden şimdi aday oluyorum sorusuna herkesten önce yine kendim cevap vermeliyim; 80’li yıllarda Ankara’da Dil Tarihte öğrenciydim. Gençlik fraksiyonları ile o zaman tanışmış aktif rol oynamıştım. Bunun sonucu 1980 darbesi ile tutuklanarak Diyarbakır zindanlarına konuldum,  o yılları benimle birlikte yaşayan birçok değerli arkadaşlarım, Diyarbakır zindanlarını ve işkencelerini kitaplar boyu yazarak anlattı, yeniden değinmeyeceğim zaten orada ki durumu en iyi anlatan sloganı yine arkadaşlarca üretmiştik “insanlık onuru işkenceyi yenecek” diye. Sonrası 90’lı yıllar ve Kürt üzerinde baskısı hiç bitmeyen 91-92-93 … 2000-01-02 … 12-13 … ama süreç böylesine hiç evirilmemişti. Artık halkların neredeyse hepsini içine alan bir baskı yaşanıyor.  O yüzden baştaki kendi soruma yeniden dönecek olursam; Peki şimdi değilse ne zaman? Seçilir veya seçilmeyiz bilmiyorum, pek tabii merkezi noktada arkadaşlarımız en iyisini seçmek için yoğun mesai harcayacaklar lakin artık milletvekili olmanın profilinin değişmesi gerektiğini ciddi ciddi düşünenlerdenim. Artık seçilmişlerin meclisten çıkıp sokaklara, alanlara ve topluma daha çok değerek örgütlenmesi gerekliliğine inanıyorum. Çünkü meclis her şey değil sadece bir şeydir’’ şeklinde konuştu.

Şemsettin Takva Kimdir?

1958 Van Doğumlu, 1971 askeri darbesinin etkinlik gösteren öğrenci hareketleri içinde yer aldıktan sonra 1972 yılında Van Atatürk Lisesi'ni bitirdi.

1974 1975 öğretim yılında Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi'ne kayıt oldu. 1976'da faşistler tarafından vurulan bir arkadaşının cenazesini Van'a getirdikten sonra tutuklandı. Ankara anti sömürgeci demokratik kitle örgütünün kurucu üyeliğini yaptı.

1980 askeri darbesi ile okulunu 3. sınıfta bitiremeden tutuklanıp işkenceci Esat Oktay Yıldıran’ın 5 nolu Diyarbakır cezaevine getirildi. Yargılamalar sonucunda örgüt üyeliğinden 8 yıl hapis cezası aldı, 3 yıl sürgün cezası ile birlikte tüm kamu haklarından da mahrum bırakıldı. Hapishane çıkısından sonra kurulan tüm parti birimlerinden faal görev aldı. Kamu haklarını Van Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne başvurarak kaldırdıktan sonra VAN GÖÇ-DER şube başkanlığını yaparken aynı zamanda Van Demokrasi Platformu'nun sözcülüğünü de yaptı. Sözcülük döneminde yaptıkları çalışmadan ötürü dava açıldı ve beraat etti. Ayrıca; Gevaş'ta katıldığı cenaze töreninden ötürü örgüt propagandası iddiası ile Van 4. Ağır Ceza Mahkemesin de dava açıldı süren uzun yargılama neticesinde bundan da beraat etti. 

2013-2015 yılları arasında 78'liler Derneğinin Başkanlığını yaptı. Birçok haber sitesinde köşe yazarlığı yapan Takva evli 3 çocuk babasıdır. (BisesVan)

Editör: Wan Haber