Halkların Demokratik Partisi, Halkların Demokratik Kongresi, Demokratik Bölgeler Partisi ve Demokratik Toplum Kongresi ortak bir açıklama yayınlayarak 1 Kasım’da küresel alanda Kobanê için düzenlenecek olan eylemlere katılım çağrısı yaptı.

Yayınlanan açıklamada tüm dünya haklarının Kobanê direnişine destek olarak emperyalist ve baskıcı devletlerin gösterdiklerinden başka bir dünyanın olduğunu göstermenin tam zamanı olduğu kaydedilerek “Halkımızı, dünyanın her yerindeki insanlarla birlikte, Kobanê ile dayanışmak için 1 Kasım’da sokağa çıkmaya ve demokratik eylemliliği yükseltmeye çağırıyoruz” denildi.

Ortak açıklamanın metni şöyle: “Arjantin’den Hindistan’a Ekvador’dan İtalya’ya kadar dünyanın pek çok ülkesinden, aralarında Noam CHOMSKY ve Nobel Barış Ödülü Sahibi Adolfo Perez ESQUIVEL’in de bulunduğu aydınlar, ‘İnsanlık İçin, Kobanê İçin’ 1 Kasım’da küresel eylem çağrısı yaptı. IŞİD çetelerinin saldırılarına karşı Kobanê halkının direnişi bu eylemle bütün dünya tarafından selamlanarak desteklenecek.

Biz aşağıda ismi bulunan partiler ve kuruluşlar bu çağrıya katılıyoruz ve direnişin başından beri Kobanê’ye desteğini sunan halklarımızı, 1 Kasım’da bir kez daha sokağa çıkarak küresel eyleme güç vermeye çağırıyoruz.

Çünkü; IŞİD çetesi hedefine, Rojava’da Kürtler tarafından bölgede yaşayan diğer halklarla birlikte oluşturulan 3 kantonu koydu. Bu kantonlardan biri olan Kobanê’ye 2014’den beri üç kez saldırdı. İlk iki saldırıda başarılı olamayan IŞİD, bu kez bütün cephelerden ağır silahlarla ve kapsamlı bir şekilde saldırdı. Yüz binlerce sivil, modern tarihin en vahşi soykırımıyla tehdit edildi. Kobanê halkı ve YPG/YPJ güçleri, IŞİD teröristlerinin vahşi saldırılarına karşı basit silahlarla direniyor.

IŞİD’le savaşmak için oluşturulan sözde uluslararası koalisyon, Kobanê’ye karşı devam eden soykırım suçuna tanıklık etmesine rağmen, Kobanê’deki direnişe etkili bir şekilde yardım etmiyor. Uluslararası yasal yükümlülüklerini yerine getirmiyor. Koalisyonda bulunan bazı ülkeler, özellikle Türkiye, IŞİD’i desteklemekten vazgeçmiyor. Kobanê’ye yaşam koridorunu açmıyor, peşmergenin geçişi için bile ayak sürüyor. Zamana yayarak Kobanê’nin güçten düşmesini bekliyor. Kobanê ise bütün bu baskılara karşı haftalardır direnerek dünyaya insanlık dersi veriyor.

Bu yüzden, ‘Kobanê için, insanlık için’ IŞİD karşıtı küresel eyleme katılalım!

Rojava’daki demokratik özerlik, Suriye’deki bütün halklar için özgür bir gelecek vaat etmektedir. Bu anlamıyla, ‘Rojava Modeli’, Rojava’daki mezhepçi olmayan, laik, demokratik halkların birlik ve çeşitlilik içinde yaşadığı bir modeldir. Ortadoğu’da ve ülkemizde demokrasi isteyen herkes, Kobanê’deki direnişi desteklemelidir. Yaşam koridoru derhal açılmalıdır. Rojava kantonlarının statüsü bir an önce tanınmalıdır.

Şimdi harekete geçme zamanıdır!

Bütün dünyaya ve halklarımıza, emperyalistlerin, baskıcı devletlerin gösterdiklerinden başka bir dünya; özgür ve eşit bir dünya olduğunu göstermenin tam zamanıdır.

Halkımızı, dünyanın her yerindeki insanlarla birlikte, Kobanê ile dayanışmak için 1 Kasım’da sokağa çıkmaya ve demokratik eylemliliği yükseltmeye çağırıyoruz.

IŞİD karşıtı küresel eylemi destekleyelim...

Kobanê İçin, İnsanlık İçin 1 Kasım’da sokağa çıkalım...

Halkların Demokratik Kongresi - HDK

Demokratik Toplum Kongresi  - DTK

Halkların Demokratik Partisi - HDP

Demokratik Bölgeler Partisi – DBP”

Editör: Wan Haber