Opr. Dr. Okan Dost, alınan su ve tuz miktarının vücutta şişme ve bacaklarda ödem oluşmasına neden olabildiğini belirterek, "Her iki bacak şişmesinde aşırı miktarda tuz alımı, varisler ve kalp yetersizliği ön plandadır. Yüz, dudak ve gözde oluşan ödemlerde ise alerjik reaksiyonlar ve kanda protein düşüklüğü ön plandadır" dedi
İnsan bedeninde damar içerisinde dolaşan sıvıların damar dışına çıkması ve doku aralarıyla cilt altında birikmesi sonucunda ödem durumunun geliştiğini belirten Dr. Okan Dost, vücutta ödem oluşmasının birçok nedeni olduğunu, sık rastlanan sebepler arasında fazla miktarda tuz alınması, varisler, enfeksiyonlar sonrası gelişen lenfödem, kalp, böbrek, karaciğer yetmezliği, sürekli oturma ve hareketsizlik yer aldığını kaydetti. Dr. Dost şöyle konuştu:
"Alınan su ve tuz miktarı vücutta şişme ve bacaklarda ödem gelişiminde çok önemlidir. Bacaklarda gözle görülür bir ödem yani vücutta su toplaması olduğunda, 2-3 litre kadar fazla sıvı vücutta birikmiş demektir. Ödemin oluşumunda böbrekten su ve tuz tutulumu önem taşır. İnsan vücudunda sıvı birikimi, bölgesel ya da tüm vücudu içerecek şekilde genel olabilmekle birlikte yaygın olarak özellikle bacaklarda görülür."

"HASTALIKLA BAĞLANTISI ARAŞTIRILMALI"
Her iki bacak şişmesinde aşırı miktarda tuz alımı, varisler ve kalp yetersizliğinin ön planda olduğunu yüz, dudak ve gözde oluşan ödemlerde ise alerjik reaksiyonlar ve kanda protein düşüklüğünün ön planda bulunduğunu anlatan Dr. Dost, "Ağrı kesici ilaçlar (özellikle romatizma ilaçları), hormon ilaçları da (kortizonlu ilaçlar) vücutta aşırı su ve tuz tutulumuna neden olarak ödeme yol açar. Aşırı hareketsizlikte lenf dolaşımını ve toplardamar dolaşımını azaltacağı için özellikle kollarda ve bacakta şişme yapar. Hep aynı pozisyonda kalan yaşlılarda yer çekiminin etkisiyle sıvı altta kalan bölümlerde toplanır, bu yalancı bir ödem görüntüsü verebilir" dedi.
Yolculuk sırasında bacak ve ayaklarda oluşan şişliğin, sık karşılaşılan zararsız bir durum olduğunu belirten Dr. Dost, "Hareketsiz oturmak, toplardamarların içinde kanın göllenmesine, damardan sızan sıvının dokular arasında birikmesiyle bacakların şişmesine neden olur. Kısa süre içinde normale döner. Bu şişliğin hareket etmeye başladıktan sonra da devam etmesi ciddi sağlık problemlerinin habercisidir" diye konuştu.

"BİR GRAM TUZ 200 MİLİLİTRE SU BİRİKTİRİR"
Her iki bacakta oluşan ödemin uzun süre ayakta kalmaya bağlı olabileceğine dikkat çeken Dr. Dost şöyle devam etti:
"Bunda fazla tuz tüketimi çok önemlidir, fazladan alınan 1 gram tuz vücutta 200 ml sıvı birikmesine yol açar. Normalde alınması gereken tuz miktarı, yaşa ve aktiviteye göre değişir. Aşırı tuzlu besinlerin tüketilmesi ile yeterli miktarda tuz böbreklerden atılamazsa vücutta sıvı birikmeye başlar. Öncelikle de ayak bileği, göz çevresi gibi yumuşak doku bölgeleri ilk olarak şişmeye başlar.
Ülkemizde, özellikle de bölgemizde en sık beyaz ekmek, yemeklerde kullanılan salça, turşu gibi fazla miktarda tuz ihtiva eden gıdalar yanında, hazır soslar, yapay tatlandırıcılar, bazı baharatlar, alkollü içecekler, bol kafeinli içecekler vücutta ödem oluşumunu artırır."
Başlıca tedavinin ödeme neden olan durumun ortadan kaldırılması olduğunu ifade eden Dr. Dost, "Örneğin fazla tuz alımının engellenmesi, alkol alınmaması, hazır besin ve soslardan uzak durulması, sigara ve kafeinli içeceklerin azaltılması en önemli hususlardır. Özellikle beyaz ekmek tüketiminin, yemeklerdeki salça miktarının ve turşu tüketiminin azaltılması gerekir. Bununla birlikte hareketsiz ve sabit bir pozisyonda kalmaktan da kaçınılmalıdır. Tüm bunlara rağmen bacaklardaki şişlikler devam ediyor ise bacaklarda varis ve vücutta sıvı birikimine yol açabilecek herhangi bir hastalık olup olmadığının tespit edilmesi ve buna yönelik tedavi yapılması temel prensiptir" şeklinde konuştu.
(ADN-AŞ-Y)

05.02.2013 12:44:21 TSI

Editör: Wan Haber