Başka hastanelere sevk edilmeye gerek kalmadan yemek borusu kanser hastaları Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Van Eğitim ve Araştırma hastanesinin bünyesinde olan Radyasyon Onkolojisinde şifa buluyor. Hastanenin başhekimi Doç. Dr. Sebahattin Çelik ve ekibi 2015 yılından bu zamana yaptıkları çalışmalardan sonra bazı açıklamalarda bulundu. Tuzlu ve Salamuralı yiyeceklerin, sıcak içecek tüketmenin, ayrıca tandır dumanının bu kanser türüne neden olduğu belirtiliyor.  Tandırda ekmek pişirme ve sürekli et tüketmek bu kansere sebep oluyor.

 Sanki Van Çin’in, Erzurum ise Japonya’nın Bir Eyaleti

Yemek borusu kanseri Japonya ve Çin gibi Uzak doğu ülkelerinde sıklıkla görülürken, Türkiye genelinde ise az görülmektedir. Türkiye’de yemek borusu kanserinin %90 ‘lık dilime yakın kısmı vakaların ilk olarak Van’da sonrasında ise Erzurum’da olduğu göstermektedir. SBÜ Van Eğitim ve Araştırma hastanesinin Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Taylan Bükülmez yüzdelerin Van’ın sanki Uzakdoğu ülkesinden biri olan Çin’e ait olduğunu ve Erzurum’un ise vaka sayısı bakımından Japonya’nın eyaletlerinden biriymiş gibi gösterdiğini belirtiyor.  İki şehrin Türkiye ortalamasını da yükselttiğini ifade etti. Araştırmalara göre Van ve Erzurum şehirlerinde bu hastalığın fazla görülme nedeni tuzlu yemek ve tuzda balık pişirmek veya tandır ekmeğinden çıkan dumandır.

Bu Hastalıkta Tecrübeliyiz

Ne kadar ileri seviyede olursa olsun sonucunda sevindirici haberler aldıklarını söyleyen Dr. Bükülmez bu hastalıktan kendilerinden daha tecrübeli bir hastanenin olmadığını söyleyerek hastaların şehir dışına çıkmalarına gerek olmadığını ve kendilerinin tecrübeli olduğunu söyledi.  Ayrıca tavsiyelerde bulunan Dr. Bükülmez alkol ve sigaranın, yemek sonrası çayın, çok sıcak içmenin, çok tuzlu besinler, salamura tüketmenin bu hastalığı tetiklediğini ifadelerine ekledi.

YEMEK BORUSU KANSERİNDEKİ ORTALAMAYI YÜKSELTEN SEBEP?

Editör: Wan Haber