Uzmanlar, siber saldırıların meydana gelmesi durumunda dünya genelinde covid19 salgınından daha riskli ve tehlikeli durumlar meydana gelmesi ihtimali üzerinde duruyor.

Independent Türkçe'nin yaptığı habere göre, ABD Sağlık Ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı, kitlesel açıdan kötü sonuçlar doğurabilecek  DNA’ları inceleyerek tespit etmek için bazı araştırmalar gerçekleştiriyor. Ancak araştırma grubu, saklama yöntemiyle bu araştırmaları atlamayı başardı ve saklanmış 50 adet DNA örneğinden 16'sının bulunamadığını açıkladı.

Araştırmacılara göre bu tür olumsuzluklara başka faktörlerde eklenince, kötü niyetli yazılımın, kurbanın laboratuvarındaki biyolojik uygulanmaları olumsuz etkilemesine neden olabilir.

Araştırma grubu, bu saldırının sebep olabileceği olumsuzlukları daha net açıklayabilmek için  senaryo hazırladı. Bu senaryo siber saldırı alan ve bu saldırıyı fark etmeyen bir bilim insanının, sahtekâr yazılımcılar tarafından  değiştirilen DNA'yı diğer dizemlerle birleştirdiği varsayılıyor.

Bunun arkasına, örnek verecek olursak gen dizilimi genellikle kullanılan Cas9 gibi bir proteinin kötü etkili bir diziden kılavuz RNA’yla birleşerek, yapay virüs ya da toksik etkili kimyasallar dahil olmak üzere birçok zararlı madde oluşturabileceği bildirildi.

Araştırmada bu konuyla alakalı olarak aşağıdaki ifadelerde bulunuldu:

Bu saldırı gerçek. Biz bu kavramı ispatlamak için  çalışma gerçekleştirdik: Toksik bir peptidi içeren  sarmal bir DNA, taramayı yapan yazılım sistemi tarafından belirlenemedi.

Ben-Gurion Üniversitesi’nin Karmaşık Ağlar Analiz Laboratuvarı Başkanı Rami Puzis de “Bu siber saldırı planı, yapay DNA temin zincirini siber-biyolojik saldırılara karşı tedbirlerle korumak gerektiğinin önemini vurgular” şeklinde açıklama yaptı.

Bu araştırma, güçlü , dayanıklı bir DNA dizisi araştırması ve siber saldırılara karşı  gerekli güvenlik önlemlerinin uygulandığı yapay gen hazırlama sistemleri için gerekli ortamı sunacağını düşünüyoruz.

Araştırmayı yapan katılımcılar  "Bu saldırı gerçek. Biz bir kavramı ispatlamak için  araştırma yaptık. Yapay DNA temin zincirini siber saldırganlardan korumak gereklidir" şeklinde açıklama yaptılar. haberay

Editör: Wan Haber