Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tbc Uzmanı Dr. Cihan Örçen, son zamanlarda hem görsel medya hem de yazılı basındaki desteklerin, insanların sigaranın zararları konusundaki duyarlılığının artmasına neden olduğunu belirtti. Özellikle genç nüfusun sigarayı bırakma başvurularında ciddi bir artışın yaşandığını ifade eden Örçen, “Polikliniğimizde son zamanlarda genç nüfusun başvurusunda büyük bir artış var. Yaşlı grupta ise daha çok yakınlarının tercihi sonrasında, ya da başvurduğu sağlık merkezindeki hekimin yönlendirmesi sayesinde başvurularda bir artış söz konusu. Bunun yanında son dönemde İl Sağlık Müdürlüğünün yönlendirdiği ve Sağlık Bakanlığının diğer kamu kuruluşları ile yaptığı çeşitli çalışmalar neticesinde imzalanan protokol sonucunda, emniyet personellerinin bize başvurularını görmeye başladık” dedi.


Günde ortalama 8-10 kişinin sigarayı bırakmak için hastaneye başvurduğunu ifade eden Örçen,”Hastalardan kimisine ilaç, kimisine ise mevcut hastalığının daha fazla kötüleşmemesi için yapması gereken noktaları belirtiyoruz. Sonuçta bizim için ilaçtan ziyade hastanın kararlılığı önemlidir” ifadelerini kullandı.


Sigara içmenin bir bağımlılık olduğunu ve uzun bir tedavi sürecinin olduğuna dikkat çeken Örçen, “Her şeyden önce sigara bir hastalıktır ve sigara içen hastadır. İçen de ölür içmeyende ölür mantığından ziyade; içenlerin gerçekten ne yapıyorum diye ve bunun bir hastalık olabileceği noktasında düşünmesi lazım. İçmeyen birine göre şikayetlerini ve yaşamını karşılaştırması lazım. Hastalardan asıl istediğimiz daha çok kontrol grubunun uyumu. Çünkü hastalar kliniğe gelmekle işin biteceğini ya da ilaçla işin biteceğini zannediyorlar ama sonuçta sigara bir bağımlılık ve bağımlılığının tedavisinin uzun olabileceği, biraz da sabır işi olabileceği noktasında biraz sıkıntı yaşamaktayız. Sigarayı bırakma süreci, uzun bir süre takip gerektiren bir süreç. Bu nedenle sonuçların olumlu ya da olumsuz olması durumunda bile yakınlarının hastayı kontrol başvurusuna yönlendirmelerini istiyoruz” şeklinde konuştu.


Türkiye’de 17 milyon kişinin sigara içtiğini ve yılda yaklaşık 100 bin kişinin sigara ve sigaranın neden olduğu hastalıktan dolayı yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Örçen, “Bunun yanında ekonomik kayıp ve iş yükü kaybı azımsanmayacak bir miktardır. Bu nedenle sigara içenlerin her şeyden önce sigara bırakma noktasında kararlılık gösterip bir kliniğe başvurmalarını öneriyoruz” dedi.

Editör: Wan Haber