Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Sema Turan açıklamasında , "Virüsün akciğerlerde meydana getirdiği hasar inanılmaz derecede korkunç. Bir yoğun bakım doktoru olarak açıklamak isterim ki akciğer röntgenlerini gördüğünüz anda hasarın şiddetinin ne kadar fazla olduğunu fark edersiniz. Sanılanın aksine hasta gruplarını yaşlı bireylerin oluşturmadığını söylemek durumundayım’’ dedi.

Son zamanlarda yayınlanan haberlere göre, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi ve aynı zamanda Ankara Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Uzmanı Doç. Dr. Sema Turan, korona virüsün akciğerde meydana getirdiği hasarı vurgulayarak , "Virüsün oluşturduğu şiddet hala sürüyor. Meydana getirdiği akciğer hasarı inanılmaz derecede korkunç. Bir yoğun bakım uzmanı olarak belirtmek isterim hasta bireylerim akciğer röntgenlerini gördüğünüz an hastalığın şiddetinin ne kadar fazla olduğunu fark edersiniz. Ayrıca bu hasta gruplarını sanıldığı gibi yaşlı bireyler oluşturmuyor; fiziksel olarak aktif ve genç bireylerde bu hastalığı çok ağır bir şekilde geçirdiği için hastanelere başvurduğunu belirtmek durumundayım" dedi.

Ayrıca Doktor Turan "Hastanın akciğer röntgen ve tomografilerini gördüğünüz anda 'Acaba bu hastalar nasıl soluk alıp verebiliyor ?' diye düşünebilirsiniz. Bizim vatandaşımızdan tek isteğimiz gerekli önlemleri alarak kurallara uymaları. Bir de yoğun bakım sürecinin zor olması ve hastaların çok sıkıntı yaşamasından dolayı yoğun bakıma ihtiyaç duyulmamasını istiyoruz. Vatandaşlarımızın yoğun bakıma ihtiyaç duymaması için alınan önlemlere uyumasını şiddetle tavsiye ediyorum" şeklinde konuştu.


'ŞUANA KADAR HİÇ YER SORUNUMUZ OLMADI'

Doktor Turan, pandemi sürecinin başından beri Ankara Şehir Hastanesi olarak hastalarımız için mevcut yatak saygılarımızı her geçen gün artırarak bu sürece uyum sağladıklarını bildirdi, "Her gün geçen farklı bir süreç yaşadık. Ve bu süreçte vatandaşlarımıza yetecek kadar yoğun bakım servis ve yatağına hastanemiz bünyesinde sahibiz. Hastanemizin en büyük şansı; çok geniş bir alana sahip olmasıdır" şeklinde açıklama yaptı.

"Hastanemiz aynı zamanda Avrupa'nın da en büyük hastanelerindendir. Bu sebeple hastanemizde hiç bir zaman yer sorunu yaşanmadı" diye açıklama yapan Doktor Turan "Yoğun bakım yataklarımız her zaman dolacak noktaya geldi fakat bizim 'turn-over' olarak ifade ettiğimiz devir işlemini sayesinde gelen hastalarımıza her zaman yer sağlayabildik. Bu sayede bütün Ankara iline hizmet sağladık, bununla birlikte ülkemizin birçok bölgesinden de hastalarımıza hizmet verdik. Bu süreçte Ankara Şehir Hastanesi olarak üzerimize düşen görevi başarıyla sağladık ve sağlamaya da devam ediyoruz" açıklamalarında bulundu.


 'BU SÜRECİ BU ŞEKİLDE GEÇİRMEK ZORUNDAYIZ'

Doktor Turan, sadece ülkemizin değil bütün dünyanın pandemi sürecinde yaşadıklarını vurgulayarak, "Bütün dünya genelinde bu salgın ile mücadele edilmesi gerekiyor. Pandemi sürecinin biteceğine yönelikte net bir zaman tahmininde bulunmak maalesef pekte kolay değil. Bu sebeple bir süre daha bu virüsle yaşamayı öğrenmek zorundayız. Çokta alışkın olmadığımız bu salgın dönemi maalesef günümüze denk geldi. Maalesef ki bu dönemi alınan tedbirlere uyarak yaşamak zorundayız. Bu sürecin ne kadar süreceği konusunda da tahminde bulunmak zor" açıklamalarını yaptı. Haberay

Editör: Wan Haber