Bilindiği gibi anne adayları bazen hamilelik dönemlerini çok sancılı dahi getirebilmektedir.

Hamilelikte Grip Aşısı Yaptırmanın Önemi Nedir?

Hamilelik döneminde anne adayının vücudunda çeşitliliği hormonal değişiklikler meydana gelir. Özellikle de bağışıklık sistemi değişikliğe uğrar. Solunum ve dolaşım sistemlerinin de yükü gittikçe artış gösterir. İşte tam da bu noktada gribe yakalandığınız hastalık, zatürre dönemini normal insanlara göre çok daha ağır bir şekilde geçirmeniz mümkündür. Yüksek ateş, enfeksiyon aslında bebeğin gelişimini de yavaşlatan en önemli bir unsurdur.

Anne adaylarının sancılı bir şekilde geçen hamilelik dönemlerinde dozu en düşük bir ağrı kesiciyi dahi almamaları gerekir. Ya da durumu çok fazla şiddetlendiğinde derhal bir kadın doğum polikliniğine başvurması gerekir.

Hamilelikte Grip Aşısı Ne Zaman Olunmalıdır?

Hamilelik döneminde grip olma riskini göze almadan aşının zamanında yaptırması gerekir. Hapşırma ya da öksürük yolu ile çok rahat bir şekilde insan vücuduna giren bu tip hastalıklara yakalanma riski, özellikle de de mevsimler arası geçişlerdeki hava değişimleri sebebiyle artış gösterir.

Bazen hem anne adayını hem de karnındaki bebeğini çeşitli hastalık durumlarına karşı korumak amacıyla çeşitli açıların yapılması gerekir. Grip aşısı, işte bu tip aşıların başında gelmektedir

Bu sebeplerden dolayı eğer ki bir bayan hamile ise sonbahar ve kış aylarında hastalığa yakalanma riski fazla olacaktır. Grip, en sık şubat ve mart aylarına doğru kendini gösterir.

Hamilelikte Grip Aşısı Yaptırmak Sağlıklı Mıdır?

Genel itibari ile konuya bakıldığında grip aşısı, canlı bir virüs aşısı özelliği taşımamaktadır. Bu sebeple hamilelik durumunda grip aşısı, 9 aylık sürecin istenilen her bir zaman diliminde uygulanabilir ve herhangi bir sakıncası mevcut değildir.

Hamilelik sürecinde grip aşısının yapılması bazen gerekebilir. Tam da bu durumda hekime başvurmadan anne adaylarının evde kendilerinin bazı kararları almamaları gerekir. Bu durum hem kendileri açısından hem de bebekleri açısından bazen zararlı sonuçları ortaya çıkarabilir.

Hamilelikte Aşı Yaptırmanın Yan Etkisi Var Mıdır?

Hamilelik durumunda grip aşısı olmak isteniyorsa aşı kesinlikle doktor kontrolünde ve tam teşekküllü bir sağlık merkezinde uygulamalıdır. Aşı yapılan bölgede herhangi bir şişlik ya da kızarıklık meydana gelebilir. Nadiren de olsa bütün vücutta yan Etkiler görülebilir. Halsizlik, eklem ve kas ağrıları ile ateş gibi semptomlar başta olmak üzere aşı sonrasında beklenmeyen bir yan etkisinin ortaya çıkması durumunda kesinlikle hekime başvurulmalıdır. Ayrıca yumurtaya alerji var ise eğer kesinlikle aşı olmadan önce belirtilmelidir. Alerjisi bulunan hamile kadınlara aşının yumurta protein içermeyen bir varyantı uygulanmalıdır.

Editör: Wan Haber