İç hastalıkları anabilim dalı uzmanı Dr. Sena ilin, Yaz aylarının gelmesi ve sıcak havaların artış göstermesi ile beraber oluşabilecek Güneş çarpması ve Yanıklar ile ilgili çeşitli uyarılarda bulunarak “Bu durum, hayatı tehdit edici durumlara kadar varabilen tablolar şeklinde seyredebilir.” Dedi.

Güneş çarpması, yaz aylarının enerjisi, tatil yapma keyfi, kumsal alanlarda gezme, deniz ve güneş ile buluşma zamanının gelmiş olduğu şu zamanlarda özellikle de sıcaklıkların en yoğun olduğu ve zararlı etki Ultra viyole ışınlarına en fazla maruz kalınan öğle saatlerinde güneş altında uzun saatler geçirmenin, yeterli sıvı alamamanın ve bunun yanı sıra alkol ihtiva eden içecekler tüketmenin de katkıda bulunmuş olduğu vücut ısısının ayarlanamadığı mekanizmalarının bozulmasına bağlı bir şekilde klinik bir tablo olarak bireylerin karşısına çıkmaktadır.

Güneş Çarpması Belirtileri

Dr. Sena ilin, Hangi durumlarda güneş çarpmasından şüphelenilmeli? sorusuna yanıt verirken kuru sıcak, ağrılı cilt, nabız yüksekliği ve çarpıntı şeklinde belirlenen durumlara ek olarak baş ağrısı, bulantı, kusma ve baş dönmesi ile 40 derece ve üzeri yüksek ateş, kas krampları, uyku eğilimi ve halüsinasyon ve sersemlik halinden koma tablosuna verebilecek düzeyde bilinen şuur bozuklukları gibi durumlar ile güneş çarpmasının belirtileri arasında yer almaktadır. dedi.

Kimler Güneş Çarpması Tehlikesi Altında?

  • Sıcak çarpmasında büyük oranda kaybedilen tuz bileşenleri sodyum ve Klordür. Bu sebeple suyun yanında tuz takviyesi de Ayriyeten bir önem taşımaktadır. Dikkatli bir şekilde tuzlu su takviyesi yapılması özellikle de hipertansif ya da kalp yetmezliği gibi kardiyak problemleri olan hastalarda hayatı riske edici durumlara yol açmamak amacıyla yakın gözetim altında ve çok düşük oranlarda verilmesi gerekir.
  • Özellikle 5 yaş altındaki çocuklar ile 65 yaş üstü bireyler
  • Bilinen kalp hastalığı olanlar
  • Yüksek tansiyon, Damar sertliği ya da kalp yetmezliği olan bireyler
  • Özellikle kalp yetmezliği tanısı ile izlenen ve diüretik denilen idrar söktürücü ilaç kullanımı olan hasta grubundakiler
  • Kronik şeker ya da diyabet hastalığı olan bireyler
  • Alkol tüketimi olan bireyler ile gebeler risk grubunda yer almaktadır.
Editör: Wan Haber