D vitamini eksikliği yüksek olarak görülen bölgelerde koronovirüs vakalarında ölüm oranlarının daha yüksek olduğuna vurgu yapan doktor öğretim üyesi Esra Ergün Alış  “D vitamininin bağışıklık sistemini düzenleyici etkisi olduğunu da belirtirken virüslere karşı savaşan bir etkisine dair çalışmalar olduğunu da dile getirdi. D vitamini, Aslında mucize vitaminlerden ve birkaç hastalığın temelinde D vitamini eksikliğinin yaptığı ile ilgili her geçen gün çalışmaları biraz daha artırılmaktadır diye ekledi.

D Vitamini Mucize Bir Vitamin
Birçok hastalığın temelinde D vitamini eksikliğinin olduğunu belirten alış sözlerine şöyle devam etti “D vitamini Aslında mucize vitaminlerden ve birçok hastalığın temelinde D vitamini eksikliğinin yattığı ile ilgili her geçen gün çalışmalar paylaşılıyor. Kalp hastalıklarından kronik hastalıklara kadar birçok hastalıkta D vitamini eksikliğinin rolü olduğunu biliyoruz. D vitamini eksikliğinde zatürre, grip ya da buna benzer diğer hastalıklara dair riski arttığını da gösteren çeşitli çalışmalar mevcuttur. Türkiye’de güneşli bir ülke olmamıza rağmen D vitamininden yeteri kadar faydalanmaya biliyoruz. Çok fazla D vitamini eksikliği vat bireylerde. İlk başlarda takviyelerden önce güneşten D vitaminini doğal bir şekilde almalıyız. Bunun için güneşin dik geldiği öğle saatlerinde güneşlenmeliyiz. D vitamini için sabah 10:00 ile 15:00 arası 10 dakikadan az olmamak kaydıyla cam arkasından değil de direkt güneşin kendisi ile temas ederek, güneş koruyucu losyon sürmeden D vitaminini alabiliriz. Eğer eksiklik varsa hekim kontrolünde dışarıdan vitamin takviyesi şekilde alınmasında fayda olacaktır.

Doktor Kontrolünde Kullanılmalı
D vitamininin esas ana kaynağının güneş olduğunu fakat takviye olarak D vitaminin alınabileceğini belirten Dr. Esra alış, D vitaminin öncelikli olarak güneşten alınmasının daha faydalı olacağını dile getirdi. Kişiler, kendi isteğine göre ben gidip bir kaç şişe D vitamini içeyim diyerek kullanmamalı mümkün ise önce D vitamini seviyesi ölçülmeli, doğal yoldan almaya çalışılmalı, bir doktor kontrolünde vitamin kullanılmasına özen gösterilmeli dedi.

 

Editör: Wan Haber