Memorial hastaneleri Nöroloji Uzmanı Profesör Dr Türker Şahiner “Türkiye’de 65 yaş üstü nüfusa getirilen ve 3 aya yakın süren sokağa çıkma kısıtlamasının tavizsiz uygulandığını ve halkın buna uyumunun çok yüksek oranda artık olduğunu söyleyerek, dünya istatistikleri Türkiye verilerinin ve özellikle de hasar kaybının diğer ülkelere oranla dikkat çekici düzeyde düşük olduğunu gösterse de bu sınırlamaların oluşturacağı olumsuz etkileri ya da öngörülemeyen sorunları izleyip çözüm oluşturmamız ve hazırlıklı olmamız gerek diyor. 

Evde Kalanlar Sokaktaki Sokaktak Motivasyonu Bulamıyor
Profesör Doktor Türker Şahiner Tam da bu noktada Alzheimer hastaları ile ilgili çok çarpıcı detaylar paylaşıyor ve “Yeniden görmeye başladığımız Alzheimer hastaları ve onlara bakım veren bireylerin yaşamış oldukları sorunlar bu dönemde ciddi manada artmış durumda” dedi. Değişik yakınmalarla dönen hastalarda temel sorunların Metabolik sendrom olarak da tanımlanan ve çok geniş kitlelerde problemler meydana getiren kronik tablo olduğunu görüyoruz, evde kalan yaşlı bireyler, her ne kadar ev içinde egzersizler yapmaya gayret etseler de dışarıdaki özgür ortamda hareket etme serbestisini daima özlemektedirler.” Dedi.

Metabolik Sendrom Alzheimer Hastalarında Çok Etkili
Metabolik sendromun alzaymır hastalarında çok kritik bir durum olduğunu dile getiren Profesör Dr Türker Şahiner “Bunun sebebini organlarımız içinde kan şekerinin hareket etmesinden ya da şekerin iyi bir şekilde yakılamadığı durumlardan en fazla etkilenen organımız beynimizdir.” Diyor. İnsan beyni 1,5 kilogram kadar ağırlığında bir organ olmasına rağmen vücudun almış olduğu şekerin %25’ini tüketmektedir. Dedi.

Hastalık Hızındaki Ani Artışın Sebebi
Vatandaşlar, “Alzheimer hastalığı birden çok ilerledi.” Şeklinde ifadelerde bulunsa da Metabolik sendromun alevlenmesi alzaymır hastalığının ilerleme süratini artarsa bile bu hızlı bozulmanın altında akut gelişen bir tablo yatmaktadır. Alzheimer hastasında bu dönemde görülebilecek problemler karşısında yeni ortaya çıkan ve şikayetin çok geniş bir perspektif içinde değerlendirilmesi gerekir.

Editör: Wan Haber