12 yaşındayken boks ile tanıştı ve çok kısa zaman içerisinde nacional AAU ve  altın eldiven Şampiyonası’nda amatör kayıtlara girdi. 1960 senesinde roma olimpiyatlarında ağır hafif siklet bazen de altın madalya alarak profesyonel lige dönüş yaptı. 18 yaşındayken katılmış olduğu Roma olimpiyatlarında altın madalya kazandıktan sonra önü giderek açılmaya başladı. 1964 senesinde henüz 22 yaşındayken Liston'u yenip dünya şampiyonu olmayı başardı. Bu zaferden sonra dinini değiştirdiğini ve İslam’a geçtiğini Bütün kainata duyurdu. Muhammed Ali ismini aldı ve çok sevmiş olduğu boks sporuna 1967 yalandan 1970’lere kadar ara vermek zorunda kaldı.

“Vietnamlılar bana hiçbir kötülük Yapmadılar ki onlarla savaşayım” diyerek Vietnam Savaşı’na gitmediği için 5 yıl boyunca hapis cezası ve 10 bin dolar Adli para cezasına çarptırıldı. Boks sporunu yapma lisansı ve pasaportu bloke edilen Muhammed Ali dava süresince maddi problemler yaşadı ve iflas ettiğini açıkladı.

1973 tarihinde Joe frazier ile ünvan maçı amacıyla anlaşma sağladı. Arada yalnızca Jeo frazier ve George Fpremen maçı kalmıştı.

Muhammed Ali din olarak İslamiyet’i seçmiştir ve Vietnam Savaşı’na katılmamıştır. Bu durumu ise şöyle dile getirmiştir. “Benim onlarla problemim yok” Bu nedenle unvanlarına el konuldu ve bokstan uzaklaştırıldı  Fakat o yılmadı bu süre içerisinde üniversiteleri dolaşarak İslamiyet’i anlattı.

Bokstan Sonraki Hayatı

1984 senesinde Muhammed Ali, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Ronald Reagan'ın  yeniden seçilebilmesi amacıyla kendisine destek verdiğini açıkladı. 1991 senesinde Ali, Körfez Savaşı sırasında Amerikalılar tarafından rehinelerin serbest bırakılmalarını müzakere etmek amacıyla Saddam Hüseyin ile bir araya geldi.

Muhammed Ali’nin zamanının en iyisi olduğu kabul edilmektedir. 2001 senesinde Hollywood tarafından hayatı filme alındı. “Ali” İsimli Film de Muhammed Ali’yi Will Smith canlandırdı.

Rahatsızlığı

Parkinson hastalığı sebebiyle uzun süre çiftliğinde gözlerden uzak bir yaşamayı tercih eden ünlü boksör, ringlerde 20 yıl boyunca ağzından düşürmediği “Bütün zamanların en iyisiyim” lafını ispatlayarak Bir efsane olmayı başarmıştır.

Vefatı

Uzun süre Parkinson hastalığı ile mücadele eden dünyaca ünlü Muhammed Ali, 3 Haziran 2016 senesinde solunum yolu rahatsızlığı sebebiyle tedavi görmüş olduğu hastanede vefat etmiştir.

Editör: Wan Haber