Tarım: Van nüfüsünun %80’ine yakını tarım sektöründe çalışmaktadır. Van İl topraklarının özellikle de engebeli ve dağlık olması sebebiyle kış aylarında uzun ve sert geçen mevsimler sebebiyle bitkinin sınırlı olmasına sebep olmaktadır. Van Gölü ve çevresinde iklimin daha az soğuk yani ılıman geçtiği dönemlerde tahıl ve sebze ekimi buralarda yaygın bir şekilde yapılmaktadır. Özellikle de ekim alanlarının müsait olduğu fakat yüzde 20’sinde de sulama yapılması ile ancak tarım yapılabilmektedir. Başlıca tarım ürünleri arpa, buğday, çavdar, fasulye, şeker pancarı ve patates olmak üzere Van Gölü civarında ise domates, taze fasulye, karpuz ve kavun gibi ürünler yetişmektedir.  Van Gölü civarında meyvecilikte yapılmaktadır. Ceviz de yetiştirilmektedir. Ceviz sadece kuru bir şekilde çayla beraber tüketilmemekle beraber ceviz reçeli, cevizin kompostosu ve cevizin  öğütülmesi ile elde edilen sıvı yiyecek ve içeceklerde üretilmektedir.

Van Ekonomisine Kavun Dopingi

Ayrıca elma, armut, kayısı, Van ilinin iklimine uygunluk gösterdiği için Yetişme alanı mevcuttur.

Bazı biyologların yapmış oldukları araştırmalara göre kavun meyvesinin ana vatanı Vandır. Van ve Diyarbakır’da yetişen, cep kavunu olarak tabir edilen, külahlı kavun ya da Adana Seyhan kavunu, 16. Yüzyılda Anadolu’dan İtalya’ya gönderilmiş ve papanın çiftliğinde yetiştirilmiştir.

Van Ekonomisi Hayvancılık

Bu kabuğunun özellikleri genel itibariyle turuncu renkte olması, ananasa benzetilmesi, kabuğunun tırtıklı olması ve dilimlerinin basık şekilde olmasıdır.

Van'da Hayvancılık

Hayvancılık: Türkiye ekonomisi açısından bakıldığında Van ili küçükbaş hayvancılığı başta olmak üzere çeşitli hayvancılık dallarında en önde gelen iller arasında yer almaktadır. Koyun sayısı, özellikle de Konya ilimizden sonra ikinci sırada Van olarak literatüre geçmektedir. Mera hayvancılığının yaygın bir şekilde yapıldığı Van ilinde geniş mera ve çayırlarda hayvancılık faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. Türkiye’de bulunan koyun hayvan sayısının varlığının %6’ya yakını Van’da yetiştirilir. En çok koyun beslenir. Arıcılık gelişmiştir, arıcılık ile birlikte özellikle de bal ve bal festivalleri çeşitli zamanlarda Van ilinde coşkuyla kutlanmaktadır.

Van Ekonomisi Dokumacılık

Dokumacılık: Yazının başında da belirtildiği gibi Van topraklarının engebeli olması aslında Van halkının hayvancılık faaliyetlerini meslek edinmesine yol açmıştır. Bu nedenle Van insanı beslemiş oldukları hayvanların etinden, sütünden, kaymağından, yoğurdundan, peynirinden istifade etmek ile birlikte yönünden de çeşitli konfeksiyon, halı, kilim, dokuma ürünlerini elde etmektedirler.

Editör: Wan Haber