Türkiye-Portekiz İş Forumu'nda konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, gelecek dönemlerde yapılacak yatırımlara dikkat çekerek, "Önümüzdeki 10 yılda enerji ve ulaşım alanında 250 milyar dolardan fazla yatırım yapacağız. Önümüzdeki 10 yılda kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde 7 milyondan fazla konutu yeniden yapacağız. Aşağı yukarı 400-500 milyar dolarlık bir pazar da burada oluşacaktır. Portekiz iş dünyasını bilhassa buruya odaklanmaya davet etmek istiyorum" dedi.
Türkiye-Portekiz İş Forumu, TOBB-DEİK/Türk-Portekiz İş Konseyi tarafından Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Sheraton Otel'de düzenlendi. Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho'nun da katıldığı foruma ayrıca Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve TOBB Başkan Yardımcısı ve İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş da katıldı.
Forumun açılış konuşmasını yapan TOBB Başkan Yardımcısı Murat Yalçıntaş, "Türkiye Orta Asya'nın ve Ortadoğu'nun anahtarıdır" diyerek, kıtaları birbirine yaklaştıran en büyük unsurun ticaret olduğunu söyledi. Türkiye'nin Avrupa'ya sattığı malların taşınmasında ciddi sıkıntılar yaşadığını ve bu konuda Portekiz'in desteğini beklediklerini belirten Yalçıntaş, ayrıca Güney Kore'nin Avrupa ile olan Gümrük Birliği Anlaşması'ndan dolayı Türkiye'ye kolayca mal sokabildiğini fakat Türkiye'nin ise Güney Kore'ye mal satmaya kalktığında AB üyesi olmamasından dolayı sıkıntı yaşadığını hatırlattı. Yalçıntaş son olarak ise vize konusunun sonuca ulaşması gerektiğine dikkat çekti.

"DAMDAN DÜŞENİN HALİNİ DAMDAN DÜŞEN ANLAR"
Forumda Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Biz de 10 yıl önce Portekiz'in yaşadığı, Avrupa'nın bir çok ülkesinin yaşadığı sıkıntıları yaşadık. Yani biz de damdan düştük. Biz de önemli bir atasözü vardır; 'damdan düşenin halini, damdan düşen anlar' derler" diyerek konuşmasına başladı. Son 10 yıldaki Türk özel sektörünün durumunu ve ekonominin durumunu anlatan Bakan Çağlayan, "Türkiye toplamış olduğu her verginin yüzde 84'ünün borcunun faizine öderdi" diyerek Portekizli misafirlere örnekler verdi.
Başbakan Erdoğan'ın Türk iş dünyasına verdiği destekle Türk iş dünyasının atağa kalktığını kaydeden Bakan Çağlayan, Avrupa pazarlarında yaşanan ekonomik dar boğaza rağmen Türkiye ekonomisinin geçtiğimiz yıl yüzde 8.5 büyüme başarısı gösterdiğini hatırlattı. "Kişi başı Gayri Safi Yurtiçi Hasılayı 772 milyar dolara ulaştırdık" diyen Çağlayan, şöyle konuştu:
"Bugün gerek bütçe açıkları, gerek kamu borçları noktasında Avrupa Birliği'nin 23 ülkesinden daha iyi konumdayız. Bir üyesi 27 ülkeyi değerlendirdiğimiz zaman bugün Türkiye geçtiğimiz yıl toplam kamu borçlarının, gerek iç, gerek dış borçlarının milli gelire oranının yüzde 39 seviyesine inmesi ki, bu yıl itibariyle 2012'de inşallah yüzde 36'lar seviyesine inecek. Bu tarihimizde önemli bir rekor olarak geçecek. Ve yine bütçe açıkları noktasında GSYH'nın geçtiğimiz yıl yüzde 1.3'üne kadar düşerek Avrupa Birliği'nin 27 üyesinin 23'nden çok daha iyi bir konuma gelmiştir."

"ÖNÜMÜZDEKİ 10 YILDA ENERJİ VE ULAŞIMDA 250 MİLYAR DOLARDAN FAZLA YATIRIM YAPACAĞIZ"
Çağlayan, ihracat rakamlarının 150 milyar doları geçtiğini belirterek "2002 yılında Türkiye'nin 2002 yılında toplam ihracatı 36 milyar dolardı. Bakın tekrar ifade ediyorum ihracatımızın yarısına yakınını Avrupa'ya yaparken, dörtte birini Kuzey Afrika ve Ortadoğu'ya yaparken, yüzde 75'ini ihracat yapmış olduğumuz bu pazarlardaki bu yıl ki ihracatımız 150 milyar doları geçiyor. Bu tarihimizde bir ilk" diye konuştu.
"Biz özel sektörümüze yol gösterdik" diyen Bakan Çağlayan, Başbakan Erdoğan ile birlikte iş dünyasının tüm dünyayı turladığını söyleyerek, "Halen dolaşıyoruz. Ben tahmin ediyorum bu 5 yıllık bakanlığım süresince dünyanın çevresini herhalde 35'den fazla turladım" dedi. Çağlayan konuşmasına şöyle devam etti:
"Önümüzdeki 10 yılda enerji ve ulaşım alanında 250 milyar dolardan fazla yatırım yapacağız. Önümüzdeki 10 yılda kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde 7 milyondan fazla konutu yeniden yapacağız. Aşağı yukarı 400-500 milyar dolarlık bir pazar da burada oluşacaktır. Portekiz iş dünyasını bilhassa buruya odaklanmaya davet etmek istiyorum."
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, konuşmasını ise Portekizce teşekkür ederek bitirdi.

"TÜRK FİRMALARININ PORTEKİZ'DE ŞUBE AÇMASINI İSTİYORUZ"
Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho ise yaptığı konuşmada Türk ve Portekiz işadamlarına güvendiklerini belirterek, "Biz Türk yatırımını da daha fazla çekmek arzusundayız. Türk firmalarının şube açmasını istiyoruz Portekiz'de" dedi.
Portekiz'in şuan içinde bulunduğu mali krizin, 10 yıl önce Türkiye'nin yaşadığı krize benzediğini anlatan Coelho, krizden kurtulabilmek için bir taraftan bütçelerini sağlamlaştırmaya çalıştıklarını, diğer yandan da borçları kapatmaya çalıştıklarını ifade etti. Kamu borçlarını kontrol altına aldıklarını söyleyen Coelho,"Önümüzdeki yıl asıl hedefimiz piyasalarımızı daha resmiyetten uzak bir piyasa haline getirmek. Portekiz'in artık uçurumun kenarından dönmüş olduğunu anlatıyorum ama yapılması gerekenler hala var" diye konuştu. Türkiye ve Portekiz'in uluslararası alanda köprü olma özelliği olduğuna dikkat çeken Coelho, "Portekiz tarihe baktığımız zaman küreselleşmenin öncüsü olmuş olan bir memleket. Aynı şekilde geçmişten gelen bu köprüleri geleceğe bağlayabiliriz. Türkiye'yi Portekiz'e, Portekiz'i de Türkiye'ye bağlayabiliriz" şeklinde konuştu.
Portekiz Başbakanı Coelho, konuşmasının son bölümünde ise, "Sizleri en kısa zamanda Lizbon'da görmek istiyoruz. Bugün burada yapılacak çalışmaların herkese yararlı olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.
(AT-ÖZ-E)

18.12.2012 13:43:17 TSI

Editör: Wan Haber