Ülkemizde dövize bağlı hemen hemen her sektörde fiyatlar gittikçe artıyor. bu sektörlerden biride otomobil sektörü.  Araç sahibi olmak isteyen vatandaşlar ikinci el araçları almaktan çekiniyorlar fakat sıfır araçlarda gün geçtikçe fiyatları artıyor. Artan fiyatlar sebebiyle sıfıra maddi gücü yetmeyen vatandaşların ikinci el piyasasına yönelmesiyle birçok dolandırıcılık yöntemi ortaya çıktı. Dolandırıcılıktan korkarak uzak durmak isteyen vatandaşlar ise sıfır otomobillere yüzünü döndü.

Fakat araç bayilerinde gelen araç stoklarının hızla tükenmesi ile birlikte oto galeriler daha çok rağbet görmeye başladı. Galerilerde bulunan araçlarda ise kimi zaman fabrikada üretimsel bir arıza kimi zaman ise ulaşımla ilgili bazı sorunlar gün yüzüne çıktığı için oluşan bu durumlara karşı vatandaşların dikkatli ve bilinçli olmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulunuldu.

Otomobillerde var olan veya sonradan oluşan bu kusurların otomobil fiyatını düşürmesi gerektiğini bildiren uzmanlar, sıfır araba alırken de tıpkı ikinci el otomobillerde uygulandığı gibi aracı ilk olarak bir ekpertize götürmeleri gerektiği konusunda vatandaşı uyardı. 

Sıfır kilometre diye galerilerden ya da oto bayilerinden satın alınan bazı otomobillerde fabrika üretimsel veya nakil esnasında ulaşım kaynaklı bazı sorunlar ortaya çıkabileceğini beyan eden oto ekspertiz firmaları ikinci el satın alınırken alınan ekspertiz raporlarının aynı şekilde sıfır araçlar için de özellikle alınması gerektiği konusunda vatandaşı uyardı.

Sıfır arabalar için genelde sadece kaporta testi yaptırıldığını belirten firmalar bazı durumlarda sıfır olarak satın alınan bazı araçları da ekspertize götürenlerin olduğunu, bazen birçok çeşit durumlarla karşılaşılabildiğini ve kaporta testlerinde kimi zaman aracın tavanı, çamurluğu ya da kapıları gibi çeşitli bölgelerinde fabrikasyon boya mikronlarının yüksek oldukları ortaya çıktığı olabiliyor dedi.

Bunların yanı sıra sıfır araç olarak satın alınan bazı arabalarda da yerel olarak boyamalar yapılmış olduğu, vatandaşın nasıl ki ikinci el bir araba satın almadan önce ekspertize götürüp rapor alıyorsa aynı şekilde sıfır araçlar için de bu ekspertiz raporunu almaları gerektiği konusunda firmalar bazı uyarılarda bulunarak vatandaşı bu konuda bilinçlendirdi.

Editör: Wan Haber