Kredi kartı dolandırıcılarına karşı nasıl önlemler alınmalı? Ticaret Bakanlığı, özellikle de son zamanlarda sosyal medya platformlarında ve normal SMS uygulamalarında “Kredi kartı aidat işlemleri başlamıştır, aidatınızı almak için aşağıda bulunan linke tıklayabilirsiniz.” Biçiminde paylaşımlar yapıldığını ve vatandaşın bu tip paylaşımlara itibar etmemeleri konusunda uyardı.

Vatandaşlarına kredi kartı verileri kullanılarak dolandırılma hususlarına maruz kalmamaları ve ortaya herhangi bir mağduriyetin çıkmaması amacıyla Ticaret Bakanlığı, vatandaşları uyarmaktadır.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Son dönemlerde çeşitli sosyal medya hesapları üzerinden Ticaret Bakanlığı veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarının isimleri ya da logoları kullanılmak suretiyle geçirilen pandemi dönemine istinaden bankaların kredi kartı aidatı iade işlemleri başlamıştır, linki tıklayarak aidatınızı alabilirsiniz. Biçimindeki mesajların vatandaşlara gönderildiğini, vatandaşların kesinlikle bu linkleri açmamaları gerektiğini, aksi takdirde bütün hesaplarının boşaltılması gibi dolandırılma suçlarının işlenebileceğini vurgulayarak vatandaşların bu tip paylaşımlara itibar etmemeleri gerektiğini açıklamıştır.

Kredi kartı dolandırıcılarına karşı nasıl önlemler alınmalı

6502 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanun ile kart imalatını gerçekleştiren kurum ve kuruluşların vatandaşlarla senelik üyelik aidatı ve buna benzer adlar altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartını sunma zorunluluğu getirildiğini hatırlatarak söz konusu 6502 sayılı kanunun ilgili maddesinde bulunan ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası aracılığı ile hazırlanan 7 Mart tarihinde yürürlüğe giren finansal tüketicilerden alınacak ücretlere ilişki usul ve esasları hakkında tebliğin banka ve kredi kartı ücretleri başlıklı maddesi ile kart aidatlarının ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.” Denildi.

Kredi Kartı Dolandırıcılıklarına Karşı Vatandaşların Dikkatli Olması Gerekir

Ticaret Bakanlığı, bu düzenleme gereği kredi kartlarından kredi kartı aidatı alınabilmekte olup bakanlığın veya diğer kamu ve kuruluşların isimleri ya da logoları kullanılarak belirli çetelerin son zamanlarda sosyal medya platformlarında vatandaşları dolandırmaya yönelik çeşitli girişimlerde bulunduklarını vurgulamıştır. Bakanlık, vatandaşların bu mesajlara ya da kendilerine sosyal medya platformlarından gelen iletilere kesinlikle riayet etmemeleri hususunda ciddi manada uyarıda bulundu.

Ticaret Bakanlığı, aynı zamanda Kamu Spotu adı altında televizyon kanallarında ve Radyo uygulamalarında vatandaşların nasıl ve hangi biçimde dolandırıcılık uygulamalarına maruz kalacaklarını canlandırarak vatandaşlara anlatmaktadır. Vatandaşlara düşen görev ise Bakanlığın bu uyarılarını dikkate almak, kendilerine gerek sosyal medya platformlarından gerekse de normal SMS uygulamalarından gelen herhangi bir mesajla cevap vermemeleri, mesaj içerisinde link varsa bu linke tıklamamaları gerekiyor.

Editör: Wan Haber