Çeyiz parasının özellikleri ve bu paranın verilme amacıyla ilgili detaylı bilgiler aşağıda belirtildiği gibidir:

Evlilik yardımı parası, ilk evliliklerini yapan yetim kızlara verilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetim maaşına tabi tutulan kızlara, yaşları dikkate alınmadan evlilik ödemesi sunulmaktadır. Kişilerin maaşlarının ücreti üzerinden, aynı anda 24 maaşa kadar evlilik yardımı ödeneği sunulmaktadır. Evlilik yardımları için geri ödeme talep edilmemektedir. Kişilerin en az 2 yıl boyunca evli kalmaları şart koyulmuştur. 2 yıldan önce boşanan kişilere, bir daha yetim maaşı bağlanmayacaktır.

Evlilik Parası Nasıl Alınır?

Evlilik parası almak isteyen kişilerin, Sosyal hizmetler Müdürlüğü üzerinden başvuru yapması gerekmektedir. Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından yetim aylığı alan kız çocukları, evlilik kararı verdikleri süre içerisinde, çeyiz parası için başvuru yapabilmektedir. Çeyiz parası başvurusunun, resmi nikahın kıyılmasının ardından gerçekleştirilmesi gerekir. Evliliğin gerçekleşmesinin ardından, ilk 5 yıllık süre içerisinde kuruma giden kişilere, aylık yetim maaşının 24 katına kadar çeyiz parası alma hakkı tanınmaktadır. Evlilik yardımı destek talep formunu dolduran kişiler, evlilik cüzdanı ve yetimlik maaşı belgelerini kuruma teslim etmelidir. Başvuru işleme alındıktan sonra, değerlendirme süreci başlamakta ve en geç 15 gün içerisinde çeyiz parası netleştirilmektedir.

Evlilik Parası Başvuru Şartları Nelerdir?

Evlilik parası başvuru koşullarına uyum sağlayan kişilere, bir defaya mahsus olmak şartıyla evlilik yardımı ödemesi yapılmaktadır. Başvuru yapacak kişiler adına belirlenen genel kriterler şu şekildedir:

Çeyiz parasına başvuru yapabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunması gerektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetim aylığı bağlanan kız çocuklarına ve birikim yoluyla evlilik masraflarını gidermek isteyen çiftlere, farklı yollardan çeyiz parası verilmektedir. Geri ödemesiz çeyiz parası almak için yetim aylığına sahip olmak gerekir. Kişilerin, en az 2 yıl süreyle evli kalmaları şart koşulmuştur. Çeyiz parası için ilk evliliğin yapılıyor olması gerekmektedir. Yetim aylığı alan kişilerin yaşları dikkate alınmamaktadır. Banka hesabı üzerinden birikim yapılarak alınacak çeyiz parası için en az 3 yıl boyunca ödeme gerçekleştirilmelidir. Çeyiz yardımı almak için en geç 27 yaşında evlenilmesi gerekir. Evliliğin gerçekleştirilmesinden itibaren, 6 ay içerisinde banka şubesine gidilmelidir ve çeyiz hesabındaki ödenek talep edilmelidir.

Evlilik Parası Başvurusunda Hangi Belgeler İstenir?

Evlilik parası başvuru evrakları şunlardır: Kişilere ait kimlik belgesi, sürücü belgesi ya da pasaport aslı ve bir tane örneği Yetim aylığı alındığını gösteren onaylı belge Evlilik cüzdanı İkametgâh belgesi

Belirtilen belgelere ek olarak, çeyiz parası destek talep formu da hazırlanmalı ve kuruma teslim edilmelidir. Belirtilen evraklar teslim edildikten sonra, evlilik parası başvurusu tamamlanmış sayılacaktır.

Evlilik Parası Başvuru Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Evlilik ödemesi başvuru sorgulama işlemi için izlenmesi gereken adımlar aşağıda açıklandığı gibidir:

Evlilik parası başvuru sorgulaması, e-devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Evlilik yardımı başvurularının sorgulama işlemlerini gerçekleştirmek için www.turkiye.gov.tr adresi kullanılmalıdır. E-devlet giriş ekranı üzerinden, T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresiyle sisteme giriş yapılmalıdır. E-devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra, sayfada yer alan arama bölümüne “Evlilik Yardımı Başvurusu” yazılmalıdır. Açılacak sayfada yer alan sorgulama bölümü kullanılarak, evlilik yardımı alma hakkının olup olmadığı tespit edilebilir.

Çeyiz hesabının özellikleri aşağıda detaylıca sıralanmıştır:

Çeyiz hesabının hazırlanma sebebi, kişilerin evlilik için birikim yapmalarını sağlamaktır. Çeyiz hesabı üzerinden en az 3 yıllık süreyle, düzenli olarak birikim yapılması gerekmektedir. 3 ya da 5 yıl boyunca ödeme yapan kişilerin, en geç 27 yaşında evlenmiş olmaları şart koşulmuştur. Çeyiz hesabına yapılan birikim ödemelerinin, hiç aksatılmadan devam etmesi gerekmektedir. Çeyiz hesabı ödemelerinin, aylık, 3 aylık, 6 aylık ya da yıllık olarak planlanması mümkündür. Kişilerin ilk evliliklerini yapıyor olması gerekmektedir.

Editör: Wan Haber