Van’ın Saray ilçesinde bulunan, Covid-19 tedbirleri kapsamında 24 Mart 2020’de araç ve yaya geçişlerine kapatılan, İran’da artan vaka sayılarından dolayı 16 Eylül’de kısmen açılan Kapıköy Sınır Kapısı, 9 Ekim’de tamamen geçişlere açılmıştı. Sınır kapısının tamamen yaya ve yolcu geçişlerine açılmasıyla birlikte, İranlı turistler kalabalık kafileler halinde Van’a gelmeye devam ediyor. Van’ın tarihi ve turistik yerlerini gezip, giyim malzemesi satan mağazalarda alışveriş yapan İranlılar gönüllerince eğlenip, kente can katıyor. Esnafın yanı sıra sınır kapısının açılması, yolcu taşıma firmalarını da oldukça mutlu ediyor. Gümrük kapısının kapalı olduğu süreçte kötü günler yaşayan firma sahipleri ve şoförlerin yüzü İranlılar geldiğinden beri gülüyor.  

‘Memnunuz’ 

Bir minibüs firmasında şoförlük yapan Arafat Hamarat, sınır kapısı açıldığından beri işlerinin iyiye gittiğini belirterek, “Pandemiden önce işerimiz gayet iyiydi. Pandemi sürecinde Kapıköy Sınır Kapısı kapandı. O dönemde çok sıkıntı çektik. Herkes işsiz kaldı. Biz sınır kapısının kapalı olduğu süreçte çok zor günler yaşadık. Açıldığından beri çok memnunuz. İranlılar çok geliyorlar Van’a. İşlerimiz iyi gidiyor” dedi.  

‘7/24 açık olsun’ 

Minibüs firmalarından memnun olduklarını dile getiren İranlı turist Hossein Kalvani, “Kapıköy Sınır Kapısı açıldı, çok memnunuz. İnşallah böyle olur. Kapanmasını istemiyoruz. Van'a yakınız ve Van’dan Türkiye’nin her yerine gidebiliyoruz. Bizler Van’a kolaylıkla geliyoruz. Hizmetleri iyidir. Ama biz istiyoruz ki sınır kapısı 7/24 açık olsun” diye konuştu.

Fatma Polatcan / WanHaber.com

Editör: Wan Haber